Την εκτίμηση ότι ίσως η Ελλάδα χρειαστεί και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους της αναφέρει σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Peterson Institute κ. Jacob Funk Kirkegaard.

Στην έκθεση με τίτλο «Brinkmanship in Brussels, Sturm and Drachma for Greece and Europe» (Μικροπολιτική στις Βρυξέλλες, θύελλα και δραχμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη) εκτιμάται ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί αναδιάρθρωση σε δύο φάσεις.

Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει τελικά να καλύψει τις δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων που έχει λάβει έναντι του ΔΝΤ, ένα δεύτερο PSI θα αποφασιστεί, και το οποίο θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο το δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την αναδιάρθρωση βάσει της αγγλικής νομοθεσίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, ενώ το ΔΝΤ θεωρείται ανώτερος πιστωτής, μια δεύτερη ελληνική αναδιάρθρωση θα επιβάλει απώλειες κυρίως έναντι των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ. Με άλλα λόγια, η σημερινή συμφωνία PSI απλώς διασφαλίζει ότι οι σοβαρές απώλειες που επιβάλλονται στους ιδιώτες πιστωτές, απλά προηγούνται των δυνητικά σοβαρών απωλειών για τις χώρες της ευρωζώνης.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ελλάδα θα δει μια πορεία του χρέους της, ανάλογη με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα. Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει ολική συγχώρεση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ αναφέρεται στην έκθεση του ινστιτούτου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.