Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους χωρών της Βόρειας Αφρικής, όπως η Αίγυπτος, δήλωσαν χθες βράδυ πηγές της Ε.Ε. και κυβερνήσεων ευρωπαϊκών κρατών στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές μέσα από τις κυβερνήσεις ευρωπαϊκών κρατών αναφέρουν ότι «η “απομείωση” του χρέους αποτελεί μια ένδειξη μεταβολής στις διπλωματικές σχέσεις της Ε.Ε. με τα κράτη στα νότια της Μεσογείου». To προσχέδιο διακήρυξης αναμένεται να συζητηθεί -και θα μπορούσε να υιοθετηθεί- στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η και 2α Μαρτίου».

Το σχέδιο ανέκυψε 24 ώρες μετά την υιοθέτηση του σχεδίου για την απομείωση της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που διακρατούν ιδιώτες επενδυτές. Το σχέδιο προωθεί κυρίως η γαλλική κυβέρνηση και θα εξεταστεί σήμερα στη συνάντηση πρέσβεων των 27 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, το σχέδιο αφορά την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη, το Ισραήλ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο, τη Συρία και την Τυνησία.

Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν φιλόδοξα σχέδια, που προβλέπουν την ενσωμάτωση της περιοχής σε μια τεράστια ζώνη ελεύθερου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών -την μεγαλύτερη στον κόσμο- που θεωρούν ότι θα συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου, εάν υιοθετηθεί, θα καθιστά την απομείωση χρέους ένα κίνητρο για τις χώρες της βόρειας Αφρικής, ενώ θα διατυπώνει την απειλή διακοπής της υποστήριξης προς χώρες που κατηγορούνται για καταστολή σε βάρος των πολιτών τους ή σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.