Η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις, ώστε να συμφωνήσουν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πακέτο βοήθειας και να γίνει έγκαιρα η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γιοργκ ‘Ασμουσεν.

«Αν το συμβούλιο Eurogroup είναι σε θέση να λάβει μία θετική απόφαση την ερχόμενη Δευτέρα, η εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών μπορεί να αρχίσει άμεσα και να ολοκληρωθεί έγκαιρα» δήλωσε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν χθες το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δάνειο στην Ελλάδα, την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερ, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο, φέρεται να ενεπλάκη σε αντιπαράθεση με την Αθήνα αναφορικά με τη θέλησή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει ακόμη να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα. “Παραμένουν ερωτήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη Γερμανία και άλλα κράτη – μέλη σχετικά με τη βιωσιμότητα του προγράμματος”, δήλωσε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο ανωνυμίας.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφωθεί από την Ευρωζώνη – και είναι σε γνώση της εφημερίδας – προβλέπει ότι θα ζητηθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της να εγκρίνουν τις επόμενες ημέρες το ποσό των 93,5 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσει το PSI, ενώ για το υπόλοιπο ποσό, το οποίο αφορά την ελληνική οικονομία, θα υπάρξει νέα συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με βάση τις υποθέσεις του προγράμματος του Οκτωβρίου με τη σαφή πρόθεση να βοηθήσουμε τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας, αλλά ο χρόνος τελειώνει και επιμένουμε να μας βοηθήσουν οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε υψηλόβαθμος Ολλανδός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.