Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σήμερα την πρόταση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του ανώτατου επιπέδου δανεισμού της χώρας κατά 1,2 τρισ. δολάρια, δίνοντας τέλος στις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να «μπλοκάρουν» το ανώτατο επίπεδο του χρέους των ΗΠΑ.

Έπειτα από μια ψηφοφορία ως επί το πλείστον στη βάση της κομματικής πειθαρχίας (52-44), η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία απέρριψε νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την υπό Ρεπουμπλικανικό έλεγχο Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα κι αφαιρούσε την εξουσία από τον πρόεδρο για επιπρόσθετο δανεισμό.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προώθησαν το σχετικό νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους (έτους εκλογών) γνωρίζοντας ότι χωρίς μια αύξηση του ορίου του χρέους η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών, κλονίζοντας την παγκόσμια οικονομία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πεπεισμένοι ότι οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας θα στήριζαν την αύξηση του ορίου δανεισμού σε 16,394 δισ. δολάρια έκαναν την κίνηση αυτή κυρίως για συμβολικούς πολιτικούς λόγους: για να επαναλάβουν την αντίθεσή τους στο αυξανόμενο χρέος της κυβέρνησης.

«Περισσότερες δαπάνες, περισσότερο χρέος, λιγότερες θέσεις εργασίας. Αυτό πήραμε από την κυβέρνηση αυτή. Και τώρα θέλουν να το κάνουν χειρότερο» δήλωσε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Μαξ Μπόκους, προειδοποίησε ότι χωρίς αυτή την αύξηση του ορίου του χρέους, «δε θα υπήρχαν χρήματα για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έκαναν στάση πληρωμών για πρώτη φορά στην ιστορία τους».

Αυτό, είπε ο Μπόκους, θα προκαλούσε μια ακόμη οικονομική ύφεση ή ακόμη και μια πολυετή ύφεση.

Με το εθνικό χρέος των ΗΠΑ να «πιέζει» το νόμιμο όριο των 15,194 τρισ. δολαρίων, η αύξηση στην αρχή δανεισμού κατά 1,2 δισ. δολάρια αναμένεται να είναι αρκετή για να τα βγάλει πέρα το υπουργείο Οικονομικών και πέραν των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου αλλά και των εκλογών για το Κογκρέσο.