Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ενδέχεται να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας από την εισαγγελία του Τράνι, στη νότια Ιταλία, στο πλαίσιο της έρευνας σε βάρος των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, η εισαγγελία της περιοχής του Μπάρι μπορεί να ζητήσει σχετικά σύντομα από τον ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό και τον Τζουσέπε Βέγκας, πρόεδρο της Consob, της Εθνικής Αρχής για τον Έλεγχο του Χρηματιστηρίου, να προσέλθουν και να καταθέσουν.

Οι καταθέσεις τους, τονίζουν πηγές της ιταλικής εισαγγελίας, πιθανολογείται ότι θα αφορούν την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο S&P στις 13 Ιανουαρίου με αναφορά στις σχετικές δηλώσεις των Μόντι και Βέγκας και στις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση της Ρώμης.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία του Τράνι, στο πλαίσιο δυο ερευνών της, έχει καλέσει σε απολογία τους δυο οίκους αξιολόγησης, πληροφορώντας τους ότι προσπαθεί να στοιχειοθετήσει σε βάρος τους τις κατηγορίες περί χειραγώγησης της αγοράς, κυβείας και διαρροής απόρρητων στοιχείων και πληροφοριών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την υποβάθμιση της 13ης Ιανουαρίου, οι ιταλοί δικαστικοί θέλουν να εξακριβώσουν για ποιο λόγο ο Standard & Poor’s φέρεται να διοχέτευσε την είδηση στον Τύπο πριν από την ολοκλήρωση των συναλλαγών των χρηματιστηρίων, τέσσερις ώρες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε επιλεγεί αρχικά.

Στις 27 του μηνός πρόκειται να καταθέσει ως μάρτυρας η νομική εκπρόσωπος του οίκου S&P στην Ιταλία, Μαρία Πιερντίκι.