Οι πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να συμβάλουν ώστε να διασφαλιστεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση.

«Κατ΄αρχήν πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνουμε πράξη τη συναίνεση που επιτύχαμε στη σύνοδο κορυφής της G20 στις Κάννες, να αγωνιστούμε μαζί ώστε το ΔΝΤ να έχει επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση της σημερινής χρηματοπιστωτικής κρίσης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουαϊμίν.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί απάντηση στο ερώτημα εάν η Κίνα συμφωνεί με τις προτάσεις για αύξηση της χρηματοδότησης του ΔΝΤ κατά τουλάχιστον 600 δισ. δολάρια.

Στην απάντησή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν αναφέρει εάν η Κίνα είναι έτοιμη να συμβάλει με περισσότερα χρήματα, τα οποία πιθανότατα θα διοχετευτούν στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Οι ηγέτες της G20 πέτυχαν ευρεία συμφωνία στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011 να ενισχύσουν τους πόρους του ΔΝΤ ώστε να σταματήσει τυχόν διάδοση της κρίσης στην ευρωζώνη που θα οδηγούσε σε μια νέα παγκόσμια ύφεση, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.