Σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική βάζει την ευρωζώνη η πρόσφατη υποβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s πολλών χωρών μέλη της με προεξάρχουσα τη Γαλλία, σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση του αναλυτή της Royal Bank of Scotland, Jacques Caillou.

Ο γνωστός αναλυτής αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στις αγορές από τις υποβαθμίσεις μπορεί να γιγαντωθούν, ενώ αναμένει ο S&P να ευθυγραμμίσει τελικά βαθμολογία του EFSF με εκείνη της Γαλλίας και της Αυστρίας, δηλαδή στο ΑΑ +.

Ο αναλυτής της RBS επισημαίνει ότι οι συζητήσεις γύρω από την πιθανή αύξηση του μεγέθους του ESM τον Μάρτιο θα είναι πιο δύσκολες μετά την υποβάθμιση. Οι Ευρωπαίοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ώστε να εξισορροπήσουν τον μεγαλύτερο όγκο δανείων και την επίτευξη μιας αξιολόγησης ΑΑΑ.

Χωρίς περαιτέρω αύξηση των επιπέδων κεφαλαίου, η δανειοδοτική ικανότητα του ESM θα μειωθεί κατά 200 δισ. ευρώ. Για να διατηρηθεί επομένως η τρέχουσα δανειοδοτική ικανότητα και η άριστη αξιολόγηση οι χώρες θα πρέπει να διπλασιάσουν το επίπεδο του κεφαλαίου τους στο ESM σε σύγκριση με τη σημερινή τους δέσμευση.

Εάν όμως οι πολιτικοί θέλουν να διπλασιάσουν την ικανότητα δανειοδότησης του ESM (με παράλληλη διατήρηση του ΑΑΑ), τότε ο ESM θα χρειαστεί κεφάλαιο ίσο με το 30% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.