Για τρίτη συνεχή ημέρα καταγράφουν πτώση οι μετοχές στις διεθνείς αγορές και οι επενδυτές στρέφονται στο ελβετικό φράγκο, το γεν και τον χρυσό, εν μέσω του πολέμου δηλώσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας.

Οι αγορές είδαν μια επιφυλακτική ανάκαμψη στη διάθεση για ρίσκο κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στις ΗΠΑ χθες το βράδυ και την Ασία σήμερα το πρωί, αλλά οι ανησυχίες ενισχύθηκαν και πάλι με τις ασιατικές μετοχές να καταγράφουν πτώση και το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι να υποχωρούν νωρίτερα κατά 0,5-1,2%.

Οι επενδυτές παγίωναν τις τοποθετήσεις τους στο ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο. Αν και η Ιαπωνία θα μπορούσε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της όποιας διαμάχης με τη Βόρεια Κορέα, το γεν ευνοείται καθώς η Ιαπωνία ως κράτος είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής παγκοσμίως και οι Ιάπωνες επενδυτές τείνουν να επαναπατρίζουν κεφάλαια σε περιόδους έντασης.

Το ευρώ σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,3% σε επίπεδα οριακά πάνω από το 1,17 δολάριο και κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε κατά 1% καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας δήλωσε απερίφραστα ότι επιθυμεί το νόμισμα να υποτιμηθεί.

Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων παρέμεναν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων. Οι αποδόσεις των αντίστοιχων αμερικανικών και βρετανικών τίτλων ήταν οριακά υψηλότερα από τα χαμηλό έξι εβδομάδων που κατέγραψαν χθες. Αναλυτές δήλωσαν ότι οι αποδόσεις, που κινούνται αντίθετα προς τις τιμές, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω εάν κλιμακωθούν κι άλλο οι εντάσεις, ακόμα κι αν οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ συνεχίσουν να συζητούν για αύξηση των επιτοκίων

Το βασικό ασφαλές καταφύγιο της αγοράς, ο χρυσός, ανήλθε σε υψηλό διμήνου στα 1.278 δολάρια η ουγγιά. Στην αγορά πετρελαίου, η τιμή του αργού μπρεντ ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 30 σεντς στα 53 δολάρια το βαρέλι.

Η μετοχή της Sociedad Quimica y Minera de Chile, μιας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες παραγωγής ιωδίου – μιας ουσίας που συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο προστασίας από τη ραδιενεργή ακτινοβολία – έχει αυξηθεί πάνω από ένα τρίτο από τις αρχές Ιουλίου. Οι αμερικανικές εταιρίες κατασκευής πυραύλων Raytheon και Lockheed Martin έχουν καταγράψει τις τελευταίες ημέρες υπεραπόδοση σχεδόν 4% έναντι της Wall Street.