Βιομηχανία αγωγών έχει στηθεί πάνω στην υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια, αλλά και της Commercial Value, που αποσκοπεί στο να στοιχειοθετηθεί η ευθύνη του δημοσίου για το χειρισμό του θέματος.

Η δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων έχει δρομολογηθεί από δικηγορικά γραφεία, που επιδιώκουν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, καταθέτοντας αγωγές μαζικά κατά του δημοσίου για τυχόν ευθύνες ή παραλείψεις κατά την άσκηση της εποπτείας.

Στην υπόθεση πρωτοστατούν και σύλλογοι που έχουν συσταθεί προκειμένου να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων που έχουν ζημιωθεί , αλλά και ανεξάρτητα γραφεία, εκπροσωπώντας τόσο ασφαλισμένους της εταιρείας, αλλά και κατόχους ομολόγων της Ασπίς Κάπιταλ.

Η αμοιβή για την εκπροσώπηση των ασφαλισμένων κυμαίνεται από 5% επί του χρηματικού ποσού που θα επιδικαστεί και φθάνει έως και το 14%, ενώ πρόσθετο ποσό που ξεκινά από 150 ευρώ και φθάνει έως και τα 500 ευρώ επιβαρύνει τους ασφαλισμένους στο αρχικό στάδιο και εισπράττεται έναντι ως αμοιβή δικαστικών εξόδων για το χειρισμό της υπόθεσης.

Η ψήφιση του νόμου για τη σύσταση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, δεν φαίνεται να ακυρώνει τη διαδικασία των δικαστικών διεκδικήσεων, που εξελίσσεται ανεξάρτητα και από την οποία επιδιώκεται η πλήρης ικανοποίηση των 200.000 περίπου ασφαλισμένων που είχαν τοποθετήσει χρήματα στην Ασπίς Πρόνοια, την Commercial Value, είτε την Ασπίς Κάπιταλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο που αναμένεται να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ εντός της εβδομάδας, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 70% από το Εγγυητικό Κεφάλαιο και ανεξάρτητα από την εύρεση αναδόχου για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών και αφού προηγουμένως τα συμβόλαια αναπροσαρμοστούν με βάση τους νόμιμους όρους που θα αναγνωρίσει ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής.

Πηγή: insuranceworld.gr