«Λευκός καπνός» βγήκε από το Eurogroup όσον αφορά τη συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Συζητήσαμε αρκετά για τη Ελλάδα, δηλώνω με χαρά ότι εμείς καταλήξαμε για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Τα δημοσιονομικά μέτρα για τη πρώτη περίοδο υπογράμμισαν και διόρθωσαν τα λάθη. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Να ενισχυθεί η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης με τη βοήθεια της ΕΕ αλλά και πρωτοβουλιών ιδιωτικού χαρακτήρα.

Είναι σημαντικό να παραμείνουν τα δημοσιονομικά σε καλή τροχιά. Και αυτή η τροχιά είναι σημαντικό να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και για την περίοδο μετά το 2022. Συμφωνήσαμε σε μία περαιτέρω παράταση των επιτοκίων αλλά και των ωριμάνσεων έως και 15 χρόνια. Είδαμε την υιοθέτηση των προαπαιτουμένων για τη β’ αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα ασχοληθούν με τη δημιουργία μιας τράπεζας ανάπτυξης».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρξει και μεγαλύτερη αποπληρωμή των δανείων. Τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν όσο αυτό χρειάζεται στο τέλος του προγράμματος».

Σε σχέση με το μακροπρόθεσμο πλάνο ανέφερε ότι «το Eurogroup μελέτησε σενάρια για το πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σε περίπτωση αντίξοων και δυσμενών συνθηκών για την Ελλάδα στα επόμενα χρόνια. Το Eurogroup συγχαίρει τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της το τρέχον έτος».

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε στη συνεχεία πως «οι αρχές του ESM θα εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για τη λύση που βρήκαμε. Τώρα μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του προγράμματος με σκοπό τον επόμενο χρόνο να μπούμε σε χρονιά ανάπτυξης.

Τέλος ο κ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε: «Πολλά από τα προαπαιτούμενα δεν ήταν αμελητέα, το δημοσιονομικό, η ενέργεια και άλλοι τομείς. Η συμφωνία είναι σπουδαία».