H Κομισιόν προωθεί την δημιουργία της θέσης ενός επιτρόπου, «Τσάρου» για τα θέματα οικονομίας με ενισχυμένες εξουσίες, ο οποίος θα μπορεί να επεμβαίνει ακόμη και σε θέματα εθνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο «Τσάρος της οικονομίας» – πόστο το οποίο αυτή τη στιγμή κατέχει ο Όλι Ρεν – θα μπορεί να επιβάλει σε κράτη μέλη πειθαρχικές διαδικασίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η επιβολή κυρώσεων, χωρίς να επηρεάζεται από τους άλλους επιτρόπους.

Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για έναν «υπερεπίτροπο» Οικονομίας με διευρυμένες αρμοδιότητες για θέματα οικονομίας, αλλά και κατάρτισης του προϋπολογισμού των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, του οποίου η θέση θα είναι ισχυρότερη από τους άλλους ευρωπαίους Επιτρόπους και θα μπορεί να επιβάλει ακόμη και πειθαρχικές κυρώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις των Financial Times «οι άλλοι επίτροποι δεν θα μπορούν να αντιδρούν στις αποφάσεις του επιτρόπου Οικονομικών όταν αφορούν την μείωση των δημοσίων δαπανών των χωρών-μελών».

«Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες ώστε να μην μπορούν οι εθνικές κυβερνήσεις να ασκούν πιέσεις στους επιτρόπους τους, οι οποίοι υποτίθεται ότι υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά και όχι τα εθνικά συμφέροντα», τονίζει η εφημερίδα.

Η κίνηση αυτή, να ενισχυθεί η θέση του Όλι Ρεν, «αποτελεί μία απάντηση στην κρίση χρέους των χωρών της ζώνης του ευρώ», τονίζουν οι FT, αποδίδοντας τα σχόλια σε ευρωπαϊκές πηγές.