Αναταραχή έχει προκαλέσει στην ευρωζώνη η αιφνιδιαστική αναγγελία του δημοψηφίσματος για τη δανειακή συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου με τους ευρωπαίους ηγέτες να «τρέμουν» τη μετάδοση της κρίσης.

«Να αναλάβουν επειγόντως δράση οι χώρες της Ε.Ε. για την επίλυση της οικονομικής κρίσης, ιδίως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», τόνισε η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, στις Κάννες όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των G20.

Παράλληλα, η κ. Γκίλαρντ ζήτησε «την αύξηση της συμμετοχής της Αυστραλίας στο ΔΝΤ για την στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας» και εξέφρασε «έντονη ανησυχία, για την επιδείνωση της κρίσης με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έθεσε σε αμφισβήτηση το σχέδιο διάσωσης το οποίο συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα».

Το σύνολο των αυστραλιανών ΜΜΕ έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η εφημερίδα «The Sydney Morning Herald», σχολιάζει ότι ‘«αναταράξεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση για δημοψήφισμα εξοργίζοντας τόσο τους ευρωπαίους εταίρους όσο και τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, επισκιάζοντας τη Σύνοδο των G20 στις Κάννες και τρομοκρατώντας τις διεθνείς αγορές’», ενώ αναμένονται εξελίξεις.

Στο ίδιο θέμα, το «ABC» επισημαίνει ότι «η Γερμανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε σεντ ευρωπαϊκής βοήθειας μέχρι να αποφασίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη ή όχι» μετά τις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20. Σχολιάζεται, επιπλέον, ότι «ακόμα και ελληνικά έντυπα φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση καταδικάζουν ομόφωνα την απόφαση του κ. Παπανδρέου».