Άμεση ήταν η αντίδραση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος δια στόματος πρωθυπουργού, τα οποία έδωσαν κατευθείαν αρνητική χροιά στην κίνηση Παπανδρέου. Όλες οι γερμανικές εφημερίδες τονίζουν τον αιφνιδιασμό, την αβεβαιότητα και τις αντιδράσεις που προκαλεί στην αντιπολίτευση.

Το κλίμα που μεταφέρεται είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αιφνιδίασε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και την Ευρώπη που την περασμένη εβδομάδα ψήφισε τη διάσωσή της Ελλάδας μέσω του κουρέματος του χρέους. «Ο Παπανδρέου αφήνει το λαό του να αποφασίσει»  είναι ο τίτλος σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες.

Σήμερα το περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορεί με τίτλο «Ο Παπανδρέου αιφνιδιάζει το λαό του». Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός θα αφήσει το λαό τελικά να αποφασίσει και ότι «όλη η Ευρώπη πρέπει να περιμένει την Ελλάδα», ενώ γίνεται λόγος για «γενικότερη σύγχυση στο εσωτερικό της χώρας και πολλαπλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που δηλώνει ότι ο Παπανδρέου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο».

Στην εφημερίδα Die Welt, αλλά και σε πολλές άλλες γίνεται λόγος για την τελευταία δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 60% του ελληνικού λαού κρίνει αρνητικά τις αποφάσεις της Συνόδου της προηγούμενης Τετάρτης, γεγονός που «προκαλεί έντονη ανησυχία» και ίσως «σημαίνει ότι η Ελλάδα θα ψηφίσει “όχι” σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα».

«Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν αντέδρασε ουσιαστικά , κάνοντας απλά μία δήλωση ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα της Ελλάδας”, αναφέρει η εφημερίδα Bild, σημειώνοντας τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η είδηση περί δημοψηφίσματος.

Σε άρθρο της εφημερίδας Frankfurter Algemeine ο αρθρογράφος διερωτάται «ποιο θα ήταν το νόημα της βοήθειας σε μία χώρα που θα πει όχι στο δημοψήφισμα», ενώ το περιοδικό Focus αναφέρει ότι «πρόκειται για το πρώτο δημοψήφιμα που διεξάγεται στην Ελλάδα μετά το 1974.

Πηγή: 24h.gr