Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν τη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.

«Η ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι χώρες δεν τηρούν τους κανόνες», δήλωσε στην Die Zeit ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον σύνταξης στους Έλληνες τα Χριστούγεννα, ενώ η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως υποστήριξε ο Σόιμπλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχουν ερωτηθεί για την άποψή τους ως προς το αν η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της.

«Η αρχική απάντηση είναι “όχι”. Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα διαλυθεί», είπε, προσθέτοντας πως η δομή της νομισματικής ένωσης πρέπει να αλλάξει.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πιθανότατα αποτελούν προπομπό της στάσης που θα κρατήσει το Βερολίνο στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου η ελληνική πλευρά προσδοκά σε ένα βήμα εκτόνωσης των διαστάσεων που έλαβε η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.