«Η Ιαπωνία θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής των G20 αυτής της εβδομάδας τη στήριξη των τραπεζών μέσα σε ένα ευτύ πλαίσιο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το EFSF» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ιούνιο Αζούμι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο του G20 το Σαββατοκύριακο, ο Azumi υπενθύμισε την «πικρή εμπειρία» της Ιαπωνίας, η οποία δεν μπόρεσε να παρέχει στήριξη στις τράπεζες στην κρίση της δεκαετίας του 1990, σημειώνοντας μεγάλες καθυστερήσεις με τεράστιο κόστος.

«Το μάθημα που πήραμε από την αδυναμία μας να ασχοληθούμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν ότι είχαμε υποτιμήσει τις συνέπειες των εν λόγω οφειλών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας και συνέχισε λέγοντας ότι «Είχαμε μια πικρή εμπειρία να επειδή αργήσαμε να αναλάβουμε δράση».

Ο Azumi επανέλαβε ότι θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ομόλογό του στις Η.Π.Α, Τίμοθι Γκάιτνερ, ώστε να βοηθήσουν από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Ευρώπη να αντιμετωπίσει κρίση του χρέους της.

Παρόλα αυτά, αποσαφήνισε ότι πριν προβούν σε οποιαδήποτε πράξη στήριξης της Ευρώπης, θα πρέπει να δείξουν οι ηγέτες της ένα σχέδιο ικανό να βγάλει τις χώρες από την κρίση χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 Οκτωβρίου.