Ο τετρακομματικός συνασπισμός της Σλοβακίας πραγματοποίησε και πάλι σήμερα σύνοδο για να προσπαθήσει να βρει μια λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αρωγής (EFSF) πριν από την κοινοβουλευτική ψηφοφορία που προβλέπεται για τις 11 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα του κόμματος SKDU-DS υποστηρίζει την ενίσχυση του ΕΤΧΣ αλλά ένα κόμμα του συνασπισμού, το κίνημα Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SAS), αντιτάσσεται.

«Σκεφτήκαμε μια νέα λύση που δεν θα μπορέσει να βλάψει τους φορολογούμενους», δήλωσε πριν από την έναρξη της συνόδου ο αντιπρόεδρος του SAS, Ντάνιελ Κράιτσι.

«Αλλά θα πρέπει πρώτα να την παρουσιάσουμε στους εταίρους μας πριν μπορέσουμε να πούμε περισσότερα», είπε. Τα άλλα τρία άλλα κόμματα του συνασπισμού αναμένεται να χρειαστούν «μερικές ημέρες για να το σκεφτούν», όπως είπε.

Το SAS θα ήταν πρόθυμο να ψηφίσει για το EFSF υπό τον όρο ότι η Σλοβακία θα αποκτήσει δικαίωμα βέτο σχετικά με τις μελλοντικές εκταμιεύσεις, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σλοβακίας, που επικαλούνται έναν αξιωματούχο του SAS που ζήτησε ανωνυμία.

Η συνεισφορά της Μπρατισλάβας στα 440 δισ. ευρώ του ΕΤΧΣ ορίστηκε σε 7,7 δισ. ευρώ.

Η εφημερίδα SΜΕ, διευκρίνισε ότι το SΑS ζητεί επίσης η Σλοβακία να αρνηθεί να συμμετάσχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που θα αντικαταστήσει το EFSF το αργότερο το 2013.

Για να τεθεί σε ισχύ, η ενίσχυση του Ταμείου πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, 14 από τις 17 το έχουν ήδη κάνει.

Ο κυβερνών συνασπισμός στη Σλοβακία διαθέτει 79 από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες και δεν έχει πλειοψηφία, χωρίς τους 22 βουλευτές του SAS.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Smer-SD, Ρόμπερτ Φίκο, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο σχηματισμός του θα μπορούσε να ψηφίσει υπέρ του Ταμείου σε μια πιθανή δεύτερη ψηφοφορία, αλλά με αντάλλαγμα σημαντικές παραχωρήσεις: έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό ή ακόμη και πρόωρες εκλογές.