Να προκαταβληθεί στους καταναλωτές το επίδομα θέρμανσης προτείνει στην κυβέρνηση, με παρέμβασή του, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, τα μέλη του οποίου θεωρούν «δημοσιονομικά σωστή» την πλήρη εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης.

Πρόταση των εταιρειών εμπορίας προς το υπουργείο είναι η επιστροφή του φόρου να γίνεται απ’ ευθείας στους δικαιούχους καταναλωτές, ώστε να μη μεσολαβούν, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, τρίτοι στη διαδικασία και επιπλέον να εξεταστεί η δυνατότητα εκταμίευσης προκαταβολής με τη μορφή επιδόματος στους καταναλωτές, ώστε να αποφευχθεί η στενότητα ρευστότητας και να πέσει χρήμα στην αγορά.

Σύμφωνα με τη θέση του ΣΕΕΠΕ, το μέτρο της εξίσωσης του ΕΦΚ, αν και είναι το πιο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου που επιφέρει φορολογικές απώλειες 450-500 εκατ. ευρώ ετησίως, εν τούτοις δεν αρκεί από μόνο του. Όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», απαιτούνται πρόσθετα μέτρα και συγκεκριμένα:

– Εντατικοποίηση ελέγχων για εντοπισμό μηχανισμών καταδολίευσης αντλιών σε πρατήρια υγρών καυσίμων και άμεση εφαρμογή του Νόμου 3908/2011.

– Εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

– Εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων.

– Ελεγχος διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και εξαγωγών με εντατικοποίηση των ελέγχων που γίνονται από τα αρμόδια τελωνεία.

– Λήψη μέτρων για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών εμπορίας κατηγορίας Β1, ώστε να επιτρέπεται η διακίνηση ναυτιλιακών καυσίμων μόνο σε επιχειρήσεις με σοβαρές υποδομές και κεφάλαια κίνησης.

– Εκσυγχρονισμός των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών, ώστε να απελευθερωθούν οι απασχολούμενοι, σήμερα, στις εγκαταστάσεις τελωνειακοί υπάλληλοι και να αφοσιωθούν στο έργο του ελέγχου και της πάταξης της λαθρεμπορίας.

– Σήμανση όλων των βυτιοφόρων Ι.Χ. και Δ.Χ. (ως Ν. 3054/2002) με το εμπορικό σήμα της Εταιρείας Εμπορίας Πετρελαιοειδών και πραγματοποίηση ελέγχων καθ’ οδόν του νόμιμου της διακίνησης.

– Ελεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας.