Οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών που είναι ενταγμένες στον δείκτη Standard & Poor’s 500 έλαβαν απολαβές 335 φορές παραπάνω από έναν μέσο εργαζόμενο πέρσι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα η AFL-CIO, η μεγαλύτερη ομοσπονδία ενώσεων εργαζομένων στις ΗΠΑ.

Το 2014, τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών αμείφθηκαν 373 φορές παραπάνω από όσο ένας μέσος εργαζόμενος

Η ανισότητα αμοιβών παραμένει παρά την σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας, την μείωση του ποσοστού ανεργίας κοντά στο 5% και την σχετική αύξηση μισθών.

Οι μέσες απολαβές ενός υπάλληλου (σ.σ. που εργάζεται σε μη υπεύθυνη θέση) ανήλθαν σε 36.900 δολάρια πέρσι, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο από τα 36.000 δολάρια που ήταν το 2014, σύμφωνα με την ανακοίνωση της AFL-CIO.

Την ίδια ώρα ένας διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που ανήκει στο δείκτη Standard & Poor’s 500 κέρδισε κατά μέσο όρο 12,4 εκατομμύρια δολάρια πέρσι, σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότερα από τα 13,5 εκατομμύρια δολάρια το 2014.

Οι επικεφαλής των εργατικών ενώσεων ανέφερε πως τα στοιχεία κατέδειξαν πως οι μισθοδοτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται υπέρ του μέσου εργαζομένου.

«Η ανισότητα αμοιβών που επικρατεί σε αυτή την χώρα αποτελεί ντροπή», δήλωσε ο πρόεδρος της AFL-CIO Ρίτσαρντ Τρούμκα σε ανακοίνωση του. «Πρέπει να εμποδίσουμε τους διευθυντές της Γουόλ Στριτ να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδος στις πλάτες των εργαζομένων», πρόσθεσε.

Αρχής γενομένης από το 2017, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα απαιτεί από τις δημόσιες εταιρείες να δίνουν στη δημοσιότητα την αναλογία πληρωμών των διευθυντικών στελεχών τους με το μέσο όρο αμοιβών των εργαζομένων τους.