Με την  εκπλήρωση και του τελευταίου προαπαιτούμενου αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τρίτη σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το θέμα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ. Η τελευταία εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί έχει να κάνει με ένα τελευταίο προαπαιτούμενο, το οποίο αφορά στην  μείωση  των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Οι δανειστές σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ζητούν περικοπή δαπανών κατά 40% των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα, με το υπουργείο Υγείας να αρνείται την υιοθέτηση του μέτρου.

Το επιχείρημα του υπουργείου απέναντι στους δανειστές είναι ότι οι δημόσιες μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος των διαγνωστικών εξετάσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης και των μνημονιακών επιλογών της πενταετίας. Ένα επιπλέον επιχείρημα είναι ότι θα κλείσουν εκατοντάδες «μικρά» διαγνωστικά κέντρα που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν την εκτίναξη του κόστους για τον ασθενή, σε αντίθεση με τα λίγα «μεγάλα» που λόγω οικονομιών κλίμακας θα συγκρατήσουν τις τιμές.

Ζητούμενο είναι να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς πραγματοποίησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η επάνοδος των δανειστών με τους δύσκολους κάβους του φορολογικού και κυρίως του ασφαλιστικού αναμένεται στις 18 Ιανουαρίου, ενώ πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών κάνουν λόγο και για ενδελεχή έλεγχο του προϋπολογισμού του 2016.

Διαρροές από την πλευρά των δανειστών, εμφανίζουν τους τέσσερις θεσμούς να αμφισβητούν το κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση  αρνείται τα σενάρια για επιβολή νέων μέτρων ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο θέμα.