Μετά τις ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας ότι θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου του δημοσίου ελλείμματος 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ, λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας έδειξε κατανόηση.

«Ζούμε μια ιδιαίτερη στιγμή, και αυτή η ιδιαίτερη στιγμή θα πρέπει να αντικατοπτριστεί και στην δημοσιονομική προσέγγιση», δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος ερωτηθείς σχετικά από έναν δημοσιογράφο στο Λογκρόνιο, στην περιφέρεια Ριόχα της βόρειας Ισπανίας.

Ο Ισπανός υπουργός υπενθύμισε ότι με βάση τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι δημοσιονομικοί κανόνες μπορούν να χαλαρώνουν για χώρες οι οποίες, για παράδειγμα, αποδέχονται να προσφέρουν βοήθεια σε πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι δεσμεύσεις της Γαλλίας να διατηρήσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ δεν θα τηρηθούν, αντιθέτως θα υπάρξει «μεγάλη υπέρβαση» του ορίου αυτού.

«Πρέπει να διαθέσουμε όλα τα μέσα, κάτι που ποτέ πριν δεν είχε γίνει στη χώρα μας, στην αστυνομία, στη χωροφυλακή και στις υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε ο Βαλς στο France Inter. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα το «κατανοήσει».

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να διατηρούν το έλλειμμά τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο εάν αθετούν αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Η Γαλλία, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, δεν τηρεί το κριτήριο αυτό αφότου ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Η Ισπανία, η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, ψήφισε τον Οκτώβριο τον προϋπολογισμό της για το 2016, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμά ότι το ισπανικό έλλειμμα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας για ένατη συναπτή χρονιά. Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει αντίθετα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα είναι 2,8% το 2016.