Υπεραμύνθηκε του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας πως η ΕΚΤ μπορεί να αναλάβει περαιτέρω δράση για την αντιμετώπιση του κινδύνου χαμηλού πληθωρισμού.

Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι «οι ανησυχίες για τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών αλλά και άλλοι εξωγενείς παράγοντες, δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη».

Στην ομιλία του ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, ο οποίος δέχεται τα πυρά της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων «τιμωρεί» τους καταθέτες και δημιουργεί κινδύνους, τόνισε πως «η Ιστορία έχει δείξει πως ο αποπληθωρισμός μπορεί να είναι το ίδιο βλαβερός στην ευημερία και την σταθερότητα των οικονομικών με τον πληθωρισμό».

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της, στην προσεχή συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. «Το διοικητικό συμβούλιο είναι πρόθυμο και ικανό να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να διατηρήσει τον κατάλληλο βαθμό της νομισματικής διευκόλυνσης», είπε ο κ. Ντράγκι.