Τα 2 δισ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα ως υπόλοιπο της δόσης του Αυγούστου περνάνε από την υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, ερωτώμενος πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει τα χρήματα έως το τέλος της εβδομάδας, τόνισε πως αυτό «εξαρτάται από την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων», συμπληρώνοντας πως τα προαπαιτούμενα είναι 48 και «πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε όλα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ως μέσο αποφυγής ενός «κουρέματος» καταθέσεων. Απατώντας ο ίδιος, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση όχι όμως αργότερα απ’ τις 15 Νοεμβρίου».

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι σε τροχιά για να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς οι τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων. Διότι αν από τη μία αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων και από την άλλη λαμβάνονται μηνύματα ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά, ο τραπεζικός τομέας θα έχει περαιτλερω προβλήματα. Άρα, είναι σημαντικό να είμαστε σε τροχιά σε ό,τι αφορά τόσο την αξιολόγηση όσο και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Είναι εφικτό να γίνει εντός του έτους και να μην περάσουμε στο επόμενο έτος, διότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των καταθετών», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να μην εφαρμόσει το μέτρο, «τότε μπορεί να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις».

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ντομπρόβσκις σημειώνει ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη, συμβιβαστική λύση».