Ένα αναθεωρημένο σχέδιο της γαλλικής πρότασης για την μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που θα περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για την Αθήνα παρουσιάστηκε στη σημερινή συνάντηση των τραπεζών στο Παρίσι, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία που επικαλούνται ευρωπαϊκές πηγές.

«Υπήρχαν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένα τμήματα του γαλλικού σχεδίου από την Ελλάδα, και πλέον υπάρχουν νέες προτάσεις τόσο για τα επιτόκια όσο και για το μέγεθος του χρέους που μπορεί να μετακυληθεί», αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για σταθερό κουπόνι 5,5% στα νέα 30ετη ελληνικά ομόλογα που θα αγόραζαν οι επενδυτές, η νέα πρόταση προβλέπει κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση το επιτόκιο Euribor τριών μηνών συν ένα premium της τάξης του 1,7% ή 1,8%.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η νέα πρόταση προβλέπει τη μετακύλιση του 70% του χρέους, χωρίς περαιτέρω επενδύσεις στα λεγόμενα ασφαλέστερα ομόλογα».

Η αρχική γαλλική πρόταση έκανε λόγο για επανεπένδυση του 50% των ελληνικών ομολόγων σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα με ένα επιπλέον 20% να επενδύεται σε ομόλογα κορυφαίας ποιότητας και παρότι έχουν υπάρξει προτάσεις για λήξη ομολόγων σε 5, 10 και 15 χρόνια, κυριαρχεί πλέον η εκτίμηση ότι θα επικρατήσουν «30 χρόνια».