Δεν αναμένεται σύντομα ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς κατοικίας σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των προβλέψεων των παραγόντων της αγοράς, όπως προκύπτει από έρευνα αυτή διεξήχθη με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Επαμεινώνδα Πανά.

Η ελληνική κοινότητα των ειδικών της κτηματαγοράς, σύμφωνα με το δείκτη εμπιστοσύνης τους προς την κτηματαγορά, συνεχίζει να εμφανίζεται απαισιόδοξη για το επόμενο εξάμηνο, αναφέρεται στην σχετική μελέτη.

Γενικά, σύμφωνα με την μελέτη δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών της κτηματαγοράς. Η κρίση φαίνεται ότι θα διαρκέσει αρκετά, αν και μπορεί να εμφανισθούν μικρά σκαμπανεβάσματα, τα οποία θα οφείλονται σε προσωρινές και ευκαιριακές προσφορές των κατασκευαστών, αναφέρεται στην μελέτη.

Το «καλό μήνυμα» είναι – σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς της κτηματαγοράς – ότι δεν υπάρχει «φούσκα» με τα ακίνητα, γιατί αν υπήρχε, τότε δε θα μπορούσε κάποιος να εκτιμήσει και το βάθος της κρίσης.

Όλα τα στοιχεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, οδηγούν ότι η σημαντική ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η οικοδομή, θα είναι στο σταθμό τουλάχιστον για άλλα δύο με τρία χρόνια.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ειδικών (56,3%) εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο έως τρία χρόνια. Ένα σημαντικό ποσοστό 26,3% εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Το 92,6% – αθροιστικά – των ειδικών της κτηματαγοράς εκτιμά ότι η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια.

Επαγγελματικά ακίνητα

Υπάρχει υπερπροσφορά 97,2% («ισχυρό πλεόνασμα προσφοράς» + «πλεόνασμα προσφοράς»). Υπάρχει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων (75%) σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 70% προβλέπει ότι θα υπάρξει μια σχετική μείωση των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων. Το 80% προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση αγοράς (αθροιστικά: «χαμηλότερη» + «πολύ χαμηλότερη»)των επαγγελματικών ακινήτων για τους επόμενους έξι μήνες.

Το 41,7% συμφωνεί ότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων είναι η επόμενη φούσκα.
Κατοικίες
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, εννέα στους δέκα ειδικούς της κτηματαγοράς θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη υπερπροσφορά κατοικιών.

Επτά στους δέκα ειδικούς της κτηματαγοράς θεωρούν ότι οι πωλήσεις των κατοικιών είναι χαμηλότερες σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 75,3% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν.

Το 74,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

Το 62,2% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει χαμηλότερη ζήτηση για αγορά κατοικιών το επόμενο εξάμηνο.

Το 56,3% των ειδικών της κτηματαγοράς προβλέπει ότι η κρίση στην κτηματαγορά θα διαρκέσει 2 έως 3 χρόνια.

Η εξαμηνιαία Συγκυρία της Ελληνικής κτηματαγοράς ήδη διεξάγεται για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο και έχει ως στόχους την καταγραφή των εκτιμήσεων των προσδοκιών της Ελληνικής κτηματαγοράς καθώς και την παρουσίαση της εικόνας και των αντιλήψεων που επικρατούν σχετικά με την κατάσταση της κτηματαγοράς, το δεύτερο εξάμηνο του 2011.