Έκκληση σε όλα τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να βάλουν πάνω από το εθνικό τους συμφέρον το ευρωπαϊκό απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, αναφερόμενος στις ψηφοφορίες για τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα.

Ο κ. Μόντι σημείωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ότι «δεν πρέπει να αποκλειστεί το κούρεμα του χρέους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Γερμανία είναι εκείνη που ήθελε και θέλει την παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης. Ίσως, η Ευρώπη ήταν πιο απελευθερωμένη, αν έλειπε το Ταμείο».

Ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας μετά την συμφωνία, ο κ. Μόντι εκτίμησε ότι ο «Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα».

«Ελπίζω να καταφέρει να μείνει στην πρωθυπουργία, αλλά με διαφορετική συμμαχία. Νομίζω θα είναι λάθος για τους Έλληνες και τη διεθνή κοινότητα να δουν ξανά μια αλλαγή στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Τσίπρας πρέπει να δείξει δυναμισμό στην επιλογή των υπουργών του. Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν μετριοπαθείς υπουργοί που θέλουν να εργαστούν στη βάση των μεταρρυθμίσεων. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι αριστερός ή κεντρώος, εδώ έχουμε να κάνουμε με τις πολιτικές επιλογές μιας χώρας. Είναι προς το συμφέρον όλων να δούμε την Ελλάδα να καταλήγει σε μια πραγματική λύση των προβλημάτων της» πρόσθεσε.

«Μπορεί να μην το ήθελε ο Τσίπρας, αλλά κατάστρεψε το κεφάλαιο της συμπάθειας και της εμπιστοσύνης που είχε αμέσως μετά τις εκλογές. Ειδικά με το δημοψήφισμα έκανε λάθος, καθώς τελικά πήγε κόντρα στην εντολή του λαού και τα συμφέροντα της χώρας του. Νομίζω πως θα μάθει από τα λάθη του. Το σημαντικό είναι ότι το 70-80% των Ελλήνων θέλουν να μείνουν στο ευρώ. Κάτι που δεν παρατηρείται στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.