Νέο σχέδιο συμφωνίας της Κομισιόν για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει τρίμηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος και χρηματοδότηση-γέφυρα 6 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, αποκαλύπτει στο κυριακάτικο φύλλο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στόχος του σχεδίου είναι να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, ενώ κατά τους τρεις μήνες της νέας παράτασης αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, στο πλαίσιο του οποίου είναι πιθανό να συζητηθεί και μία ελάφρυνση του υπέρογκου ελληνικού χρέους.

Προϋπόθεση για να δοθεί αυτή η παράταση, σε κάθε περίπτωση, είναι να δεσμευθεί η ελληνική πλευρά στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν άμεσα από τη Βουλή. Κατόπιν, ως τα μέσα Ιουλίου τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει με τη σειρά τους να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εκταμίευση των 3,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ στο ποσό αυτό μπορούν να προστεθούν και επιπλέον πόροι από τα 11 περίπου δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.