«Είναι το σενάριο για την ημέρα της Κρίσεως στην Ευρώπη: οι συνομιλίες για διάσωση της Ελλάδας καταρρέουν για τα καλά και η χώρα χρεοκοπεί. Οι ευρωπαϊκές Αρχές κόβουν την παροχή βοήθειας στον τραπεζικό τομέα της χώρας και την αναγκάζουν να λάβει δραστικά μέτρα για να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων. Η Ελλάδα αποφασίζει να εγκαταλείψει το ευρώ από νόμισμά της», γράφουν οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο «Το Grexit θα κλόνιζε αλλά δεν θα γκρέμιζε την ευρωζώνη».

Η κατάσταση στην Ελλάδα στέλνει σήματα στις παγκόσμιες αγορές, οι επενδυτές καλούνται να αποφασίσουν γρήγορα αν η καταιγίδα θα περάσει ή αν θα ενισχυθεί.

Παρότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει μια κρίση σε σχέση με λίγα χρόνια νωρίτερα, δεν υπάρχει προηγούμενο χώρας που εγκαταλείπει την ευρωζώνη και το «μεγάλο τεστ» μπορεί να απέχει μόλις λίγες εβδομάδες.

Πολλοί αναλυτές λένε πως το ελληνικό σοκ για μερικές μέρες θα προκαλούσε σύγχυση και φόβο αλλά δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για το πόσο άσχημα θα γίνονταν τα πράγματα μετά.

Οι αισιόδοξοι αναλυτές λένε πως οι αγορές σύντομα θα σταθεροποιηθούν μετά το αρχικό σοκ καθώς πολλά έχουν αλλάξει από το 2011 και το 2012, όταν τα προβλήματα της Ελλάδας επεκτείνονταν και σε άλλες χώρες.

«Τα πράγματα είναι πιο διαχειρίσμα τώρα», δήλωσε ο Frank Oland Hansen, επικεφαλής στρατηγικής της Danske Bank.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμα ευάλωτα σημεία στο σύστημα.

«Υπήρχε κάτι στέρεο, η νομισματική ένωση αλλά τώρα έχεις απλά μια λέσχη κοινού νομίσματος», περιέγραψε την πιθανή κατάσταση μετά το Grexit ο Ashwin Bulchandani, επικεφαλής εκτίμησης κινδύνου της επενδυτικής MatlinPatterson, σημειώνοντας πως δεν θα τον εξέπληττε αν η ελληνική αποχώρηση έκανε τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν κι άλλες χώρες έχουν τη δύναμη να μείνουν στη ζώνη του ευρώ.  Δεν είναι απίθανο οι χώρες της Ευρώπης με μεγάλο χρέος, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, να υποφέρουν από αναιμική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Οποιαδήποτε στιγμή κάποια από αυτές τις χώρες μπουν σε δημοσιονομικές δυσκολίες, θα επανέρχονται οι αναμνήσεις από τα προβλήματα της Ελλάδας και οι επενδυτές θα σπεκουλάρουν τη δυνατότητά της να παραμείνει στο ευρώ. «Προφανώς η Πορτογαλία είναι εύκολος στόχος σε περίπτωση Grexit», λέει ο οικονομολόγος Edward Hugh. «Μπορεί να μη γίνει σε ένα ή δύο χρόνια αλλά σε πέντε, μπορεί να εξαναγκάσουν την Πορτογαλία σε έξοδο».

ansdifa