Μπορεί να έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και η χώρα μας να έχει αντιμετωπιστεί ως «βαρίδι» ωστόσο υπάρχουν και οφέλη και μάλιστα οφέλη για τη Γερμανία από τη συμμετοχή μας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η κρίση χρέους, γράφουν οι Financial Times, έχει λειτουργήσει σαν διαχωριστική γραμμή με την «άσωτη» περιφέρεια -ειδικά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- απέναντι στο υπεύθυνο κέντρο -ειδικά τη Γερμανία. Με τη χρηματοδότηση από τους «συνετούς» οι «άσωτοι» θα συμμορφωθούν σε έναν βαθμό, γράφουν οι Financial Times.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ακολούθησαν μη βιώσιμες στρατηγικές και ζούσαν με παραπάνω από όσα μπορούσαν επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Αυτό, όμως, δεν είναι η πλήρης αλήθεια. Το ευρώ είναι καλό για τη Γερμανία, ειδικά για τις εξαγωγές της, γιατί είναι ασθενέστερο από όσο θα ήταν το γερμανικό μάρκο, επειδή ακριβώς περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αναφέρεται στο άρθρο.

Το άρθρο επισημαίνει πως εάν συγκρίνουμε πού θα βρισκόταν το μάρκο πριν από την κρίση και πού σήμερα αν δεν υπήρχε το ευρώ, διαπιστώνουμε πως η Γερμανία δεν θα προχωρούσε απτόητη με ρυθμό ανάπτυξης 4% αν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως οι γερμανικές τράπεζες έχουν αποσύρει περίπου το ένα τρίτο των επενδύσεων που είχαν σε ελληνικά ομόλογα από το Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα.