O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν ένα σχέδιο για τη διαχείριση χρεών της ευρωζώνης που χρεοκοπούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel η γερμανική κυβέρνηση έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από την ελληνική κρίση και για το λόγο αυτό το επιτελείο Σόιμπλε εξετάζει την κατάρτιση ενός νέου σχεδίου για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που χρεοκοπούν.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος στην περίπτωση χρεοκοπίας θα εξασφαλίζει μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην διαταράσσεται η ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης όταν ένας κράτος προχωρά σε στάση πληρωμών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Β. Σόιμπλε θέλει να περιορίσει την οικονομική  βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.

«Το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους πρέπει να το πληρώσουν προπαντώς οι επενδυτές που αγόρασαν κρατικά ομόλογα της συγκεκριμένης χώρας. Μια τέτοια διαδικασία πτώχευσης πρέπει πρώτα απ’ όλα να εμποδίζει τα κράτη που χρειάζονται λεφτά να εκβιάζουν όσα κράτη έχουν υγιή οικονομικά», επισημαίνει το Spiegel.