Κατά 10% υστερούν σε ρυθμό ανάπτυξης οι ελληνικές εξαγωγές έναντι των ευρωπαϊκών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας ΣΕΒΕ , επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Ο ΣΕΒΕ τονίζει ότι το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν συνολική αύξηση κατά 12,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Οι εξαγωγές σε επίπεδο Ευρωζώνης για το ίδιο διάστημα σημείωσαν αύξηση κατά 11,5%, ενώ την ίδια ώρα οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 2%, ενώ σε αξία ανήλθαν σε 4,7 δισ. ευρώ.

Έτσι, η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε επίπεδο εξαγωγών παραμένει η 21η, ενώ στην κατάταξη της Ευρωζώνης παραμένει η 14η στις 16 συνολικά χώρες για το εξεταζόμενο διάστημα.

«Στο σύνολο των 27 χωρών, η χώρα μας σημειώνει την τέταρτη χειρότερη εξαγωγική επίδοση, με οριακή αύξηση κατά 2% των εξαγωγών της», επισημαίνει ο ΣΕΒΕ τονίζοντας την ανάγκη στήριξης της εξωστρέφειας της ελληνική οικονομίας.

Χαιρετίζει επίσης την πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΑΝ να συμπεριλάβει την ενίσχυση της εξωστρέφειας στους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χαρακτηρίζοντας την ανάδειξη των ελληνικών εξαγωγών ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας.