Τον έλεγχο των δανείων της Μarfin Βank προς την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των offshore της Μονής καθώς και αυτές που σχετίζονται με την αγορά μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και άλλων εταιρειών, που ανήκουν στον όμιλο ΜΙG, ζητά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν τρία έγγραφα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αν.Γαβριηλίδη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο και τον γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ.Γεωργακόπουλο, που δίνουν νέα διάσταση στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι 30 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο της Μarfin προς τη Μονή χρησιμοποιήθηκαν για αγορές μετοχών του ΟΤΕ στις 12 και 19 Σεπτεμβρίου 2007. Πουλήθηκαν μάλιστα στις 20 του ίδιου μήνα, εκ των οποίων ποσό 20 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκε μέσω του private banking της Μarfin Ρopular Βank σε δύο hedge funds με έδρα την Κύπρο.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Εμ.Όθωνας, επικαλούμενος τη συμπληρωματική Έκθεση της Ελλάδας του 2010 με στοιχεία των λογαριασμών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, αναφέρει ότι «προέκυψε ότι κατά το διάστημα από 30.6.2006 μέχρι τις 8.8.2008 η Τράπεζα Μarfin χρηματοδότησε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου με ένα σύνολο κεφαλαίων ύψους 156,9 εκατομμυρίων ευρώ., μέσω σύναψης δανειακών συμβάσεων. Στις συγκεκριμένες συμβάσεις αναφερόταν ως σκοπός της χρηματοδότησης «η κάλυψη επενδυτικών αναγκών της Μονής για την πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα προτείνει η τράπεζα και θα επιλέγει η πιστούχος».

Σύμφωνα με το Βήμα, με το έγγραφο προς την Τράπεζα της Ελλάδος ζητείται η έρευνα και επεξεργασία των λογαριασμών που ανοίχτηκαν από την Εξεταστική, η έρευνα για τις δανειακές συμβάσεις της Μονής και των δύο υπεράκτιων εταιρειών της, αλλά και των εταιρειών εξωχώριων ή εγχώριων με μη προσδιορισμένα συμφέροντα.

Και σε αυτό το έγγραφο αναλύονται ακριβώς πού διοχετεύθηκαν τα 156 εκατ. ευρώ που πήρε η Μονή από τη Μarfin, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να ζητηθούν στοιχεία σχετικά με την αιτιολόγηση της απόφασης για το επίμαχο δάνειο προς τη Μονή. Ζητείται ακόμη να ελεγχθεί αν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις της τραπεζικής νομοθεσίας αναφορικά με τον εποπτικό προσδιορισμό των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο τρίτο έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών, ο πρόεδρος της Προανακριτικής απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα και του ζητεί να υπάρξουν οι απαραίτητοι φορολογικοί έλεγχοι σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Και εδώ υπάρχει αναφορά του δανείου της τράπεζας προς τη Μονή.

Επίσης, καλείται να αναζητηθούν παραστατικά (τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών) για τις εργασίες αναστήλωσης της Μονής για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε ποσό 500.000 ευρώ και τέλος ζητείται να αποσταλούν στη Βουλή στοιχεία για το αν και πόσο έβλαψε το δημόσιο συμφέρον η χαμηλή εκτίμηση των ακινήτων, που δόθηκαν στη Μονή.
Πηγή: in.gr