Συγκρατημένη εμφανίζεται μέχρι στιγμής η κίνηση στο Χ.Α., τόσο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη όσο και σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, μετά τη χθεσινή άνοδο με «φόντο» την πρόταση της Τρ. Πειραιώς για τριπλό deal με Τ.Τ. και ΑΤΕBank.

Στην πλειονότητά τους εγχώριοι και ξένοι αναλυτές εκλαμβάνουν την κίνηση ως θετικό καταλύτη, τηρώντας στάση αναμονής για τις περαιτέρω εξελίξεις.

«Η πιθανή τριπλή συγχώνευση, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της συγκέντρωσης του τραπεζικού κλάδου, θα μπορούσε να τονώσει την συναλλακτική δραστηριότητα, επαναφέροντας το χαμένο ενδιαφέρον», σχολιάζει στο πρωινό της report η Marfin Analysis, αλλά και «επαναφέροντας στο προσκήνιο υποθέσεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματα των μεγάλων του χώρου». Η αγορά θα μπορούσε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο «σε ηπιότερη μορφή ωστόσο», εκτιμά η χρηματιστηριακή.

«Η πρόταση της Τρ. Πειραιώς έφερε ευφορία στην αγορά, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, πυροδοτώντας ταυτόχρονα πολυάριθμα σενάρια συγχωνεύσεων» σχολιάζει από την πλευρά της η Proton Bank, εξέλιξη που αξιολογεί ως θετική. Η Proton δεν αποκλείει κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ αναμένει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στραφεί και στα αποτελέσματα που ανακοινώνουν σήμερα οι Bank of America και Citigroup.

Προς την ίδια κατεύθυνση και τα σχόλια της ATE Securities, που βλέπει το ενδιαφέρον να παραμένει εστιασμένο στις τράπεζες με φόντο το κλίμα από τα αποτελέσματα του εξωτερικού, μετά από μία συνεδρίαση στην οποία διακινήθηκε -σύμφωνα με την Eurobank Securities- o υψηλότερος όγκος των τελευταίων 36 συνεδριάσεων.

Για βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία και αυξημένη διάθεση ανάληψη ρίσκου κάνει λόγο η Piraeus Securities, ενώ η Kyprou Sec. αναμένει επίσης τις τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με ενδεχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

«Η διαπραγμάτευση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομβική και ιδανικά θα μας άρεσε ένα κλείσιμο σταθεροποιητικό το οποίο θα αποφόρτιζε σε κάποιο βαθμό την εικόνα ανόδου», αναφέρει στο πρωινό της report η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. «Οι δυνατές εξάρσεις ενδεχομένως να τύχουν ανάλογων πτωτικών εξάρσεων σε διορθωτικές φάσεις και ως εκ τούτου όσο πιο ‘δεμένα’ κινηθεί η αγορά προς τα πάνω, τόσο περιορισμένη θα είναι η διόρθωση της», προσθέτει.

«Από την άλλη πλευρά δεν παραβλέπουμε το άλμα θετικής ψυχολογίας που παρατηρείται σε κάθε επίπεδο (ΜΜΕ, θεσμικοί παράγοντες, ξένοι επενδυτικοί οίκοι κλπ)», αναφέρει η χρηματιστηριακή, η οποία εκτιμά ότι «και στο ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας υπάρχει χρόνος και χώρος για επέκταση της ανόδου, καθώς η ελληνική αγορά έχει πλεονέκτημα ειδήσεων και ενδεχομένως κάποιας θετικής αυτονόμησης».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.602,54 μονάδες, με απώλειες 0,39%. Νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1%, κάτω από τις 1.600 μονάδες, παρά το άνοιγμα σε θετικό έδαφος.

Λίγο πριν τις 12:00 είχαν διακινηθεί στο Χ.Α. περίπου 6,9 εκατ. τεμάχια, αξίας 29,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 43 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 48 υποχωρούν και 23 διατηρούνται αμετάβλητες.

Πηγή: capital.gr