Σε εκτροχιασμό οδηγείται πλέον ο προϋπολογισμός λόγω των μεγάλων αστοχιών στην είσπραξη εσόδων το πρώτο τρίμηνο το έτους. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε ο υφυπουργός οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς με τους προϊσταμένους των 30 μεγαλύτερων Εφοριών σε όλη την Ελλάδα διαπιστώθηκε τα έσοδα τον πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου είναι μειωμένα κατά 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Βάσει του προϋπολογισμού, τα καθαρά έσοδα κατά το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους θα έπρεπε να είχαν διαμορφωθεί στα 8,808 δισ. ευρώ, δηλαδή να είχαν αυξηθεί οριακά κατά 0,72%. Έτσι η υστέρηση των εσόδων φθάνει ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους τα 865 εκατ. ευρώ.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο υφυπουργός οικονομικών στην διαπίστωση ότι πολλές εφορίες έχουν «παγώσει» τις επιστροφές ΦΠΑ έως 30.000 ευρώ (που επιτρέπει ο νόμος να γίνονται χωρίς έλεγχος) αλλά και η εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ρευστότητα ώστε να εμφανίζεται, έστω και τεχνικά, μικρότερη η απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ως εκ τούτου ο κ. Κουσελάς ζήτησε να επιταχυνθούν οι εκκαθαρίσεις και να αναζητηθούν έσοδα μέσω τακτικών ελέγχων σε όσους δεν αποδίδουν βεβαιωμένους φόρους. Σκέψεις υπάρχουν και για νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ούτως ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να υποβάλουν το σύνολο των οφειλών τους.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμα υποβάλλει δηλώσεις εισοδήματος λόγω των προβλημάτων στο taxisnet ενώ είναι πολύ πιθανό να δοθεί και νέα παράταση στην ηλεκτρονική υποβολή του Ε3.

Παράλληλα ένα μέτωπο είναι που θα ανοίξει είναι οι προσωρινοί έλεγχοι για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Έχει διαπιστωθεί ότι αρκετοί επιχειρηματίες προτίμησαν να µην αποδώσουν τον ΦΠΑ, προκειμένου να τακτοποιήσουν τα ποσά της περαίωσης.

Τέλος το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους και σε όσους δεν επέλεξαν να υπαχθούν στην περαίωση.