«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται το τελευταίο στάδιο της κρίσης», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, μιλώντας σε συνέδριο στην Ασία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ανέφερε επίσης ότι «ακόμη κι αν το νόμισμα της Κίνας ανατιμηθεί, δεν θα αποτελέσει πανάκεια».

Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει για τη διάσωσή της, ενώ σε ό,τι αφορά στις ασιατικές οικονομίες, εκτίμησε ότι θα πρέπει μεν να προετοιμαστούν για πτωτικά ρίσκα στην παγκόσμια οικονομία, αποκλείοντας ωστόσο την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, η Ασία ηγείται της παγκόσμιας ανάκαμψης, αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών θα πρέπει να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την κατακόρυφη ανάκαμψη των εισροών κεφαλαίων.

Καθώς οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να συνεχίσουν για αρκετή ακόμη περίοδο, η Ασία χρειάζεται να αυξήσει την εγχώρια επένδυση και κατανάλωση.

Εκτιμά ακόμη ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν θα απειλήσει την ασιατική ανάπτυξη, αλλά «η περιοχή έχει ακόμη πολλά να μάθει από τα ευρωπαϊκά προβλήματα».