Τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως την καταβολή προσπαθειών από μέρους των δύο χωρών για την επίτευξη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τη διασφάλιση ότι δεν θα προκύψουν μελλοντικά τα ίδια προβλήματα, τόνισε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νοβότνι, στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να παρασχεθούν κάποιες διευκολύνσεις, διαφορετικά χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει κάτι. Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υποστηρίζει την άποψη αυτή, για να προσθέσει ότι στο παρελθόν οι πιστωτές δεν λάμβαναν υπόψη το οικονομικό ρίσκο, γεγονός που συγκρατούσε πολύ χαμηλά τα επιτόκια για την Ελλάδα σε επίπεδα που ίσχυαν για τη Γερμανία, αλλά, κατά την άποψή του, το διαφορετικό ποσοστό ρίσκου θα πρέπει να αντανακλάται στα επιτόκια και τις τιμές.

Ο κ. Νοβότνι, ο οποίος στη συνέντευξη απέκλεισε για προσωπικούς λόγους μια υποψηφιότητά του για τη διαδοχή του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, εκφράστηκε θετικά για το προταθέν Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας πως οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα των χωρών-μελών οδήγησαν σε ανισορροπίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα και ως εκ τούτου, ο ίδιος θεωρεί, ότι οι τράπεζες θα αντιδρούσαν θετικά εάν εφαρμοζόταν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Κατά την άποψή του, η διόρθωση αυτών των ανισορροπιών είναι εφικτή μέσω του συντονισμού της φορολογικής, μισθολογικής, τεχνολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση μιας κοινής Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διακυβέρνησης, και βέβαια, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιτύχει έγκαιρα το συντονισμό αυτό, όσο ακόμη υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.

Σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο στη Βιέννη, ο κ. Νοβότνι είχε ταχτεί υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη υπερχρεωμένων χωρών, τονίζοντας πως ακόμη και εάν μερικές χώρες δεν είναι σε θέση εξυπηρέτησης των χρεών τους θα πρέπει να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως είχε σημειώσει, οι συνέπειες μιας εξόδου από αυτή θα ήταν πολύ χειρότερες, προσθέτοντας συγχρόνως ο ίδιος, πως όμως δεν υπάρχει κίνδυνος μιας κρατικής χρεοκοπίας.

Ο κ. Νοβότνι είχε επισημάνει πως θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση ανάμεσα στο Ευρώ ως νόμισμα και την κρίση χρέους σε μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι σημαντικό να γίνεται αυτή η διάκριση και ο ίδιος εκτιμά ότι το Ευρώ εκπληρώνει την αποστολή του ως μέσο συναλλαγών και νόμισμα αποθεματικών, ενώ έχει επιτευχτεί ο στόχος σταθεροποίησης των τιμών.