Σκεπτικισμό για την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εκφράζει το 59%, των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις φαίνεται να ανησυχούν μήπως η υπογραφή τους οδηγήσει σε εργασιακές συγκρούσεις ή πλήξει το κύρος της επιχείρησης στην αγορά. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα έρευνας της Εταιρίας Επιλογής Στελεχών People for Business με θέμα «Η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσα στο 2011».

Ωστόσο, μία στις τρεις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα στο 2011 ενώ το 13% αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Παρότι όμως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν φέτος στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, το 45,4% πιστεύει ότι η καθιέρωση τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και το 40,9% τις θεωρεί ως απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

Ακόμη, το 77,2% θεωρεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή μιας επιχειρησιακής σύμβασης είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μόνο το 22,8% πιστεύει ότι αυτά τα δύο δεν πρέπει να συνδεθούν. Το 22,7% δηλώνει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις πρέπει να εφαρμοσθούν προκειμένου να μη γίνουν απολύσεις και το 8,7% για να μην μετατραπούν οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Το 27,7% πιστεύει ότι οι μισθοί πρέπει να μειωθούν όταν κινδυνεύει η επιχείρηση με πτώχευση. Σε ότι αφορά στις βαθμίδες εργαζομένων (υψηλές, μεσαίες, χαμηλές) το 51% δηλώνει ότι οι μειώσεις θα πρέπει να αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες και να μην εφαρμοστούν οριζόντια σε όλο το προσωπικό ενώ το 49%, πιστεύει ότι πρέπει να αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Το 28% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών μέσα στο 2011.

Το 62,3% των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού αντιμετωπίζει θετικά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, Το 45,4% πιστεύει ότι ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 36% ότι η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου εμφανίζει κενά. Το 14% θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτησή των επιχειρησιακών συμβάσεων και το 3% πιστεύει ότι αποτελούν τη μοναδική επιλογή για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού εκφράζει ανησυχία, για το ενδεχόμενο η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων να οδηγήσει σε σύγκρουση. Το 54,54% θεωρεί ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αποχωρήσεων των εργαζομένων και το 40,9% ότι θα πληγεί η εικόνα της επιχείρησης στην αγορά. Ακόμη, το 54,51% των στελεχών πιστεύει ότι η μείωση των μισθών θα μειώσει την παραγωγικότητα της επιχείρησης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 10 Ιανουαρίου έως 10 Φεβρουαρίου 2011 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 145 εταιριών.

Το 72% των επιχειρήσεων ήταν ελληνικές και το 28% πολυεθνικές, ενώ τα στελέχη που έδωσαν απαντήσεις ήταν: 68,18% Γενικοί Διευθυντές, 29,5% Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και 2,32% Line Managers.