Η δυσκολία της ΕΕ να καταλήξει σε μία συνολική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρώπη επηρεάζει αρνητικά τις αγορές ομολόγων των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά κυμαίνεται σήμερα περί τις 860 μονάδες βάσης (8,6 εκατοστιαίες μονάδες), ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχε υποχωρήσει στις 760 μονάδες βάσης.

Στην άνοδο αυτή συνέβαλαν σημαντικά και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2010, τα οποία ήταν δυσμενέστερα των αναμενόμενων, καθώς σημειώθηκε ύφεση 6,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και 4,5% για το σύνολο του έτους.

Στην Πορτογαλία, το spread των 10ετών κρατικών ομολόγων έφτασε τις 422 μονάδες βάσης και στην Ισπανία τις 220 μονάδες βάσης, ενώ πριν από δύο εβδομάδες είχαν υποχωρήσει κάτω από τις 400 και τις 200 μονάδες βάσης, αντίστοιχα.

Τους κινδύνους μίας νέας αναστάτωσης στις αγορές ομολόγων σημείωσε με χθεσινές δηλώσεις του, στο περιθώριο του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, ο πορτογάλος Υπουργός Οικονομικών κ. Φερνάντο Τεξέιρα Ντος Σάντος, ο οποίος επέκρινε το βραδύ ρυθμό με τον οποίο προχωρούν οι συζητήσεις για το συνολικό πακέτο μέτρων της Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ότι δεν πρέπει απλώς να φτάσουμε τις προσδοκίες, αλλά να τις υπερβούμε, γιατί είναι σημαντικό να δοθεί μια πειστική απάντηση».

Σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες μίας ισχυρής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους, καθώς η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία εναντιώνονται στο μέτρο της αγοράς κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).