Ο Γάλλος Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέκλεισε, σήμερα, να παραταθεί η τωρινή του θητεία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν λήξει αυτή μέσα στον Οκτώβριο, φέτος, συνομιλώντας με την οικονομική εφημερίδα «Λεζ Εκό».

Ο αξιωματούχος ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει εάν καταστεί αναγκαιότητα η παράταση της τωρινής θητείας του είπε ότι: «Δεν τίθεται παρόμοιο ερώτημα. Έχω θητεία σαφώς χρονικά περιορισμένη».

Ο κ. Τρισέ θύμισε ότι ο διορισμός του διαδόχου του στο αξίωμα είναι αποκλειστική ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πολλή φημολογία έχει εσχάτως αναπτυχθεί γύρω από την τυχόν διαδοχή του κ. Τρισέ από τον κ. Αξελ Βέμπερ, νυν πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, με τον κ. Βέμπερ να αποσαφηνίζει την Παρασκευή, ότι τέλη Απριλίου παραιτείται από τη θέση, μία κίνηση που κατά πολλούς τον βγάζει από την κούρσα διαδοχής του κ. Τρισέ.

Είναι πρακτικά ένα κοινό μυστικό ότι η καγκελάριος Μέρκελ θέλει έναν Γερμανό στην κορυφή της ΕΚΤ, ώστε η γερμανική κοινή γνώμη να κατευναστεί αναφορικά με την ανησυχία της, εξαιτίας της σημερινής κατάστασης, στην οποία Γερμανία χρειάζεται να καταβάλει βοήθεια προς υπερχρεωμένα κράτη στη 17μελή ευρωζώνη.