Με ακίνητα ευκαιρίας σφυροκοπά την εγχώρια κτηματαγορά η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) που παράλληλα μετασχηματίζεται οσονούπω μέσω νομοσχεδίου.
Πρόκειται για «φιλέτα» στα οποία ομνύει η αγορά του Real Estate και για ορισμένα εξ αυτών εκτιμάται ότι θα υπάρξει μάχη χαρακωμάτων.
Είναι κοινότοπο ότι το χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος επενδυτικών ευκαιριών από εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, χώρους γραφείων, καταστήματα, τουριστικά συγκροτήματα, ακίνητα για βιομηχανική και βιοτεχνική χρήση, καθώς και αγροτεμάχια και οικόπεδα για αξιοποίηση σε όλη την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω Υπηρεσία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και το σάλπισμα που έχει σημανθεί προμηνύει μπαράζ νέων διαγωνισμών.
Ειδικότερα διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί για την εκμετάλλευση του πρώην στρατοπέδου «Παπαποστόλου» του αντλιοστασίου αυτού και του «Φυλακίου Καραβόμυλου», στον Καραβόμυλο του Δήμου Στυλίδας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 100.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, με τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο, συνολικού εμβαδού 202 στρεμμάτων, εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.
Την ίδια ώρα προς εκμετάλλευση θα δοθεί και το πρώην στρατόπεδο «Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων», στον Δήμο Ορέστιδος στην Καστοριά, με τιμή εκκίνησης τα 66.840 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10 έτη. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για εμπορική / επαγγελματική χρήση.
Στην Πάτρα
Προς αξιοποίηση βαίνει το πρώην 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών (409 Γ.Ν.Σ.Π.) «ΧΡΙΣΤΙΑ» στην Πάτρα, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 216.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 18.000 ευρώ μηνιαίως, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης προβλέπεται στα 50 χρόνια από ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με χορήγηση στον μισθωτή δυνατότητας παράτασης για άλλα 20 έτη.
«Λόγω των ουσιωδών δαπανών που θα απαιτηθούν από το μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση των κτισμάτων-παραρτημάτων στο μίσθιο ή για την ανέγερση νέων, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει μίσθωμα για το πρώτο έτος της μίσθωσης και να καταβάλλει για το δεύτερο (2ο) έτος της μισθώσεως το 50% του μισθώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση.
Στα Μέθανα
Σειρά για αξιοποίηση παίρνει και το πρώην ΚΛΑΠ (Κέντρο Λουτροθεραπείας Αναπήρων Πολέμου) Μεθάνων, ιδιοκτησίας επίσης του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.
Το πρώην «ΚΛΑΠ Μεθάνων» διαθέτει 61 δωμάτια διαφόρων χωρητικοτήτων και η τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 110.400 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα, ήτοι 9.200 ευρώ μηνιαίως. Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης του ακινήτου, το οποίο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση, ορίζεται σε 30 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10.
Το νομοσχέδιο
Tο επί θύραις προαναφερθέν σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την «Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων – Σύσταση Ταμείου Ακινήτων Εθνικής ‘Αμυνας και Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων – Σχέδιο δράσεων για τη διαχείριση των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», αποτελεί σύμφωνα με την πολιτεία μία στρατηγική μεταρρύθμιση,
Στόχος του, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, είναι η ορθολογική και με πλήρη διαφάνεια διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η νέα αυτή στρατηγική του υπουργείου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του έχει δύο βασικά σκέλη: τις διαρθρωτικές αλλαγές στις διοικητικές δομές και την υλοποίηση ολοκληρωμένων σχεδίων για την υλοποίηση της στεγαστικής του πολιτικής.
1. Συστήνεται ενιαίο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), που θα προκύψει από τη συγχώνευση των υφιστάμενων Ταμείων Εθνικής Άμυνας, Εθνικού Στόλου και Αεροπορικής Άμυνας. Συστήνεται ως νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Αναλαμβάνει τα έργα, τα προγράμματα, την περιουσία, τους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις των συγχωνευόμενων ταμείων και υπεισέρχεται στη θέση τους ως καθολικός τους διάδοχος, ώστε η διαχείριση των υποθέσεών του να εξακολουθήσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, χωρίς επιπλέον διοικητικό φόρτο και γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Διοικείται από τριμελή επιτροπή και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Οι δομές του θα στελεχώνονται από έμπειρο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό, το οποίο ήδη υπηρετεί στα συγχωνευόμενα ταμεία, και ο σκοπός του θα είναι διττός:
α) η ενίσχυση της αμυντικής οχύρωσης της χώρας και η χρηματοδότηση σκοπών εθνικής άμυνας και
β) η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επισημαίνεται ότι το ΤΑΕΘΑ διατηρεί το δικαίωμα να προβαίνει σε ανταλλαγή ή παραχώρηση χρήσης με αντάλλαγμα μη επιχειρησιακά αναγκαίων ακινήτων του προς φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της.
Η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα σε περίπτωση που εξυπηρετούνται αποκλειστικά φιλανθρωπικοί, πολιτιστικοί, κοινωφελείς και εκπαιδευτικοί σκοποί, και μόνο εφόσον συντρέχουν λόγοι προφανούς δημοσίου συμφέροντος, συνιστά δυνητική επιλογή, αλλά η συνδρομή των συγκεκριμένων λόγων δεν σημαίνει ότι γεννά υποχρέωση προς το ΤΑΕΘΑ για άνευ ανταλλάγματος παραχώρηση.
2. Η δεύτερη διαρθρωτική τομή είναι η ίδρυση του Φορέα Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ) ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.
Ο φορέας αυτός θα αναλάβει το έργο που από το 2016 έχει ανατεθεί σε υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, η οποία όμως σήμερα λειτουργεί χωρίς τα αναγκαία επιχειρηματικά και χρηματοδοτικά εργαλεία και χωρίς τη θεσμική δυνατότητα να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες της αγοράς για την εκμετάλλευση των ακινήτων.