Ομάδα εργασίας για τον καθορισμό των κριτηρίων επιλογής των επιτηδευματιών που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα από το φορολογικό μηχανισμό συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

Έργο της Ομάδας Εργασίας, όπως προβλέπεται στην απόφαση είναι η μελέτη και ο καθορισμός των κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχο δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών των επιτηδευματιών με τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται:

α) σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τη νομική μορφή, την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τον κλάδο ή τομέα δραστηριότητας, ανάλογα με την επικινδυνότητα και παραβατικότητα του, την ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας, όπως και στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήματος και την γενικότερη φορολογική εικόνα και συμπεριφορά των υπόχρεων.

β) σε οικονομικά δεδομένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζημιές, συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους, δεδομένα από δηλώσεις άμεσης και έμμεσης φορολογίας, καθώς και διαθέσιμα στοιχεία από βάσεις δεδομένων, στατιστική ανάλυση, εφαρμογή τεχνικών εξόρυξης δεδομένων και άλλες πηγές πληροφοριών και

γ) σε χωροταξικά και χρονικά δεδομένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχιακές δραστηριότητες και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Η Ομάδα Εργασίας προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 25-2-2011.και θα υποβάλλει πόρισμα στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Δημήτριο Κουσελά.

Τα μέλη της Ομάδα Εργασίας είναι τα εξής:

α) Αικατερίνη Φραντζεσκάκη του Νικολάου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί ως Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Ελέγχου στη Δ.Ο.Υ. Δάφνης, ως Συντονίστρια.

β)Αθανάσιο Σπύρου του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί ως Υποδιευθυντής Ελέγχου στην Δ.Ο.Υ Ε ΄ Αθηνών, ως μέλος.

γ) Σταύρο Γαρδέρη του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.

δ) Ιγνάτιο Δούκα του Ευστρατίου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.

ε) Νικόλαο Ζαννέτο του Κυριάκου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στο Δ.Ε.Κ. Αθηνών, ως μέλος.

στ) Όλγα Αγγελακοπούλου του Αποστόλου, υπάλληλο με βαθμό Α’ του κλάδου ΤΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στη Δ/νση Ελέγχου, ως μέλος.

ζ) Λάμπρο Μπαλωμένο του Θωμά, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε., ως μέλος.

η) Νικόλαο Κοκολάκη του Γεωργίου, υπάλληλο με βαθμό Β’ του κλάδου ΠΕ Εφοριακών, που υπηρετεί στη Δ.Ο.Υ. Άνω Λιοσίων, ως μέλος.