Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Αίγυπτο ξεκίνησαν πριν λίγο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η ημερήσια διάταξη της συνόδου επρόκειτο να περιλάβει το θέμα της ενεργειακής πολιτική της Ένωσης και το θέμα της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. Όμως το θέμα του κινήματος αμφισβήτησης που συγκλονίζει μεγάλο τμήμα της νότιας ακτής της Μεσογείου αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες.

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δυνάμεων -Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, έχουν ζητήσει την έναρξη χωρίς καθυστέρηση της μεταβατικής διαδικασίας στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν αυστηρά τη βία στην Αίγυπτο και να ζητήσουν ταχεία και συντεταγμένη μεταβίβαση εξουσίας.

Με μεγάλο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η Γερμανία και η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσουν κοινή πρόταση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αναμένεται ότι το σχέδιο θα περιλαμβάνει προτάσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων των μισθών, για τον εναρμονισμό των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και τη θέσπιση ορίου για τον περιορισμό του μεγέθους του ελλείμματος που μπορεί να διαχειρισθεί κάθε χώρα της ευρωζώνης.