Εποχικές επιχειρήσεις που «ανεβάζουν ρολά» σε νησιά και τουριστικές περιοχές, επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών μηχανών, επαγγελματίες που βρίσκονται στον Τειρεσία καθώς και επιχειρήσεις με παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές ή με λογισμικό ERP θα πρέπει να σπεύσουν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Η προθεσμία για τις επιχειρήσεις αυτές λήγει από τον τρέχοντα μήνα και όσοι δεν συμμορφωθούν να βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές «καμπάνες». Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και λήγει στις 30 Ιουνίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν συνδεθεί στην εφαρμογή IRIS για να δέχονται άμεσες πληρωμές στον επαγγελματικό τους λογαριασμό από τους πελάτες τους.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Οι προθεσμίες

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ:

  • 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS θα πρέπει έως τις 10 Ιουνίου να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή/και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση
  • Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος Ιουνίου.
  • Εποχικές επιχειρήσεις που από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Ο αριθμός τους εκτιμάται σε περίπου 30.000
  • 3.000 επιχειρήσεις που λόγω ένταξης στον Τειρεσία δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά μηχανήματα για τις οποίες το πρόβλημα λύθηκε με νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ότι μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμα 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.
Ηλεκτρονικές πληρωμές

Τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο στους υπόχρεους που δεν διασυνδέσουν τις ταμειακές μηχανές με τα POS θα επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

IRIS

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου χιλιάδες επαγγελματίες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS και αν δεν το κάνουν θα κληθούν να πληρώσουν αυτοτελές πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ενώ σε όσους δεν δηλώσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα πρόστιμο 1.000 ευρώ.