Αισιόδοξοι για το μέλλον της εκθεσιακής βιομηχανίας εμφανίζονται οι εκπρόσωποι εταιρειών από 54 χώρες του κόσμου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο, που πραγματοποιεί δύο φορές το χρόνο η Ένωση Διεθνών Εκθέσεων (UFI), μέλος της οποία είναι η HELEXPO.

Αναλυτικότερα, ο κλάδος της εκθεσιακής Βιομηχανίας φαίνεται να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, αφήνοντας πίσω του περίπου δύο «μουδιασμένα» χρόνια.

Ως χειρότερη περίοδος καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2010, κατά το οποίο 6 στις 10 εταιρείες του κλάδου παρουσίασαν πτώση στον κύκλο εργασιών τους.

Αν και 7 στις 10 εταιρείες αναμένουν αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2011, 6 στις 10 βιώνουν ακόμη έντονα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν το Δεκέμβριο του 2010 από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 174 εταιρειών, πολλές από αυτές μέλη της UFI, από 54 χώρες, καθώς και από τη Διεθνή ‘Ένωση Αμερικανικών Εκθέσεων (AFIDA) και την Ένωση Ανεξάρτητων Διοργανωτών Εκθέσεων (SISO)

Από τα τέλη του 2008 μέχρι σήμερα, οι χώρες που επλήγησαν λιγότερο όσον αφορά τον εκθεσιακό κλάδο, από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της UFI, είναι η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Το 50% των εταιρειών από αυτές τις χώρες δήλωσε ότι όχι μόνο δεν παρουσίασε πτώση, αντιθέτως παρουσίασε αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, αυτό το χρονικό διάστημα.

Αύξηση παρουσίασαν οι εταιρείες στην Ασία από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και στην Ευρώπη από το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά για το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Παράλληλα, η αύξηση στον κύκλο των εργασιών ανέρχεται στο 69% για την Αμερική, στο 70% για την Ευρώπη, στο 85% για την Ασία και στο 89% για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο κλάδος της εκθεσιακής βιομηχανίας επλήγη περισσότερο στην Ευρώπη, η ανάκαμψη καθυστέρησε περισσότερο από ό,τι σε όλες τις άλλες περιοχές. Μόλις το 45% των ερωτηθέντων παρουσίασε αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2010. Εκπρόσωποι όμως ευρωπαϊκών εταιρειών απάντησαν στην έρευνα της UFI ότι αναμένουν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 αύξηση στον κύκλο των εργασιών τους της τάξης του 70%, σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα το 2010.

Αλλαγές από το Βαρόμετρο του Ιουνίου 2010

Σε σύγκριση με τα στοιχεία του Βαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2010, τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2010 δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 εμφανίστηκε καλύτερος από το αναμενόμενο στην Αμερική, στα αναμενόμενα επίπεδο στην Ασία και την Ευρώπη και λίγο χαμηλότερα από τα αναμενόμενα για την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Σημειώνεται, ότι το Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο αποτελεί μια πρωτοβουλία της UFI που ξεκίνησε από τα τέλη του 2008, με στόχο να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της παγκόσμια οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκθεσιακής βιομηχανίας.