Η όψη του παραλιακού μετώπου αλλάζει μέρα με τη μέρα, κάτι που προσελκύει όλο και περισσότερες επενδύσεις από Έλληνες και ξένους, σε διαφόρους τομείς της δραστηριότητας, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν πάρει για τα καλά την πάνω βόλτα.

Αν κάποιος πάει οδικώς από τον Πειραιά στη Γλυφάδα, σε όλη τη διαδρομή θα διαπιστώσει ότι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, από την ανάπλαση στο κομμάτι από το ΣΕΦ έως και τον Φλοίσβο, το Ελληνικό με το τεράστιο έργο που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Lamda μέχρι και τα Αστέρια που αλλάζουν πρόσωπο. Παράλληλα χτίζονται ή ανακαινίζονται ξενοδοχεία που σύντομα θα παραδοθούν προς χρήση.

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών, δημιουργούν καταστήματα στην περιοχή. Επίσης, σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις ή τοποθετήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο του real estate βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Το παραλιακό μέτωπο δίνει αναμφίβολα μία άλλη αίσθηση, τόσο στους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους της περιοχής. Ως προς τη φυσική ομορφιά της περιοχής, τίποτε δεν έχει αλλάξει, αλλά οι επενδύσεις που υλοποιούνται θα την κάνουν πιο καλαίσθητη και πιο εύκολα προσβάσιμη.

Φυσιολογική εξέλιξη είναι η άνοδος των τιμών πώλησης των ακινήτων στα Νότια Προάστια και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Green Estate, η τιμή του μέσου ακινήτου επίσης αυξήθηκε κατά 44% το 2023 σε σχέση με το 2022, και κατά 49% σε σχέση με το 2021.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στη Νέα Σμύρνη (78%), στον Άλιμο (67%) και στη Γλυφάδα (63%). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αύξηση κατά 55% στην Καλλιθέα.

Ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως την Ευρώπη και αυτό διότι τα ακίνητα στις χώρες τους είναι πολύ ακριβότερα χωρίς κάποια κατασκευαστική ποιότητα.
Ας δούμε μερικές από τις πλέον εμβληματικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ελληνικό

Πρώτη και καλύτερη αυτή που υλοποιεί η Lamda Development στο Ελληνικό που αποτέλεσε και τον καταλύτη όλων των υπολοίπων που ακολούθησαν.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σε συνέντευξη του στο «Bloomberg», το έργο του Ελληνικού είναι σύμβολο μιας νέας Ελλάδος που αναγεννάται μετά τη σκληρή δεκαετία του 2010-2020.

Σημείωσε επίσης ότι η αγορά ακινήτων ανθεί και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση τα τελευταία δύο, τρία χρόνια εξαιτίας μιας κυβέρνησης που είναι πολύ φιλική προς το επιχειρείν. Ο επικεφαλής της Lamda τονίζει ότι ο τουρισμός έχει επιστρέψει με αυξημένους ρυθμούς, από τις ΗΠΑ και από άλλες δυτικές χώρες, καθώς και από χώρες της Ασίας.

Σε ό,τι αφορά την αστική ανάπλαση του Ελληνικού, επεσήμανε ότι η πρώτη φάση καλύπτει όλη την ακτογραμμή των τεσσάρων χιλιομέτρων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, κατοικίες και εμπορικούς προορισμούς, σχολεία, χώρους εκπαίδευσης και υγείας. Αναμένουμε στην πρώτη φάση να είναι έτοιμα περίπου 1.500 διαμερίσματα, πολλά από τα οποία μέχρι τα Χριστούγεννα του 2026 με τους κατοίκους να ζουν εκεί.

«Στην πρώτη φάση περιλαμβάνεται και μια μοναδική μαρίνα, καθώς και ο εμπορικός προορισμός Riviera Galleria που θα έχει high end καταστήματα μόδας και εστίασης», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA Development.

Με βάση στοιχεία ανεξάρτητου οργανισμού, όπως σημείωσε ο Οδ. Αθανασίου, το έργο του Ελληνικού, θα προσθέσει στο ΑΕΠ της χώρας περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και 70.000 – 80.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα προσελκύσει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τουρίστες.

Η επένδυση άνω των 300 εκατομμυρίων στα Αστέρια

Από τον Νοέμβριο υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες το «One&Only Aesthesis», το νέο υπερπολυτελές beach resort της Γλυφάδας, εκεί όπου παλιότερα βρίσκονταν τα Αστέρια Γλυφάδας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε ύψος 300 εκατ. ευρώ της Grivalia Hospitality.

Σε έκταση 278.000 τ.μ. προστατευμένης δασικής περιοχής, με ακτογραμμή 2,2 χλμ., το «One&Only Aesthesis» με δυναμική 127 κλειδιών και 14 ιδιωτικών κατοικιών, λειτουργεί όλο τον χρόνο, δίνοντας έμφαση στην ιδιωτικότητα και σε καινοτόμες εμπειρίες για τους επισκέπτες, όπως συμβαίνει με κάθε προορισμό που επιλέγει η «One&Only» σε μερικές από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στον κόσμο.

Νέο ξενοδοχείο στη Γλυφάδα

Το ξενοδοχείο «Fenix», που είχε διακόψει τη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια, έχει περιέλθει στην κατοχή της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Brook Lane Capital, η οποία προχωράει αυτή την περίοδο στην ανακαίνισή του, προκειμένου να παραδοθεί προς λειτουργία εντός του φετινού καλοκαιριού. Το ξενοδοχείο στην προηγούμενη μορφή του λειτουργούσε ως τεσσάρων αστέρων με 121 δωμάτια και σουίτες, καθώς και πισίνα στον εξωτερικό του χώρο.

Σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του ξενοδοχείου είναι το γεγονός ότι έχει συνολική δόμηση περίπου 6.620 τ.μ., γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Γλυφάδας. Το μέσο μέγεθος ξενοδοχείου στην περιοχή είναι περίπου 57 δωμάτια, ενώ το «Fenix Hotel» διαθέτει περισσότερα από διπλάσια του συγκεκριμένου αριθμού. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συντελεστής δόμησης έχει αλλάξει από 1,65, όταν το ξενοδοχείο έλαβε την οικοδομική του άδεια το 1972, στο σημερινό 0,80.

Τέλος να σημειωθεί ότι υπάρχουν σειρά άλλων επενδύσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της αγοράς.