Η ώρα του ΕΝΦΙΑ πλησιάζει. Πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το νέο «λογαριασμό» έως τις αρχές Απριλίου. Φέτος η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2023 καθώς ο φόρος θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες και τις ίδιες εκπτώσεις. Όσοι απέκτησαν ακίνητα το 2023 είτε λόγω αγοράς ή γονικής παροχής ή δωρεάς θα δουν το ραβασάκι να έχει «φουσκώσει» λόγω μεταβολής στην περιουσιακή τους εικόνας. Το ίδιο θα συμβεί και στους φορολογούμενους που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Αντίθετα οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να έχει «ξεφουσκώσει» ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50% ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έκπτωση έως 10% θα έχουν για πρώτη φορά φέτος οι ιδιοκτήτες περίπου 300.000 κατοικιών οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Ανάλογα με τις μεταβολές στη εικόνα των ακινήτων στο Ε9, το είδος, τα χαρακτηριστικά και την περιοχή καθώς και την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Έκπτωση 10% θα έχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τις είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 σωρευτικά για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση προσαρμόζεται αναλογικά. Ειδικότερα για 9 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 7,5%, για 6 μήνες περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που είχαν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες.
  2. Μείωση 50% παρέχεται σε όσους πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

  1. Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Επίσης από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα περιοχές.

  1. Αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που το 2023:

Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ καθώς τους πιάνει το «γρανάζι» του πρόσθετου φόρου.

Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

  1. Χωρίς αλλαγές θα φτάσει το εκκαθαριστικό στους φορολογούμενους που δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα.
  2. Λιγότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι το προηγούμενο έτος προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων με αποτέλεσμα να μειωθεί η φορολογητέα αξία της περιουσίας τους.