Ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι μπορεί εντός του 2024 να ξεκινήσει η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, γιατί ξεκίνησαν να αναπτύσσονται οι κατάλληλες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έδωσε ομιλία στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τράπεζας.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού Θησαυροφυλακίου της Τραπέζης της Ελλάδος
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κωνσταντίνος Τασούλας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Γιάννης Στουρνάρας και Κωστής Χατζηδάκης

Εκεί, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως «ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και, εντός του 2024, αναμένεται να ξεκινήσει και η μείωση των βασικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών».

Επίσης, στην προσφώνηση του, αφού έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την αξία του χρυσού ως αποθεματικού μέσου, υποστήριξε ότι σήμερα πλέον αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σήμερα το 47% του χρυσού που διαθέτει η χώρα μας τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).

Στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.