Τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα θέρμανσης περισσότερα νοικοκυριά που επιλέγουν να ζεστάνουν την κατοικία τους με ηλεκτρικό ρεύμα εξετάζουν να δώσουν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνοντας για λίγες ημέρες την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει κανονικά αύριο Παρασκευή (19/1) και μέχρι στιγμής τα νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 390.000 τη στιγμή που οι δυνητικά δικαιούχοι εκτιμώνται σε 1,2 εκατ. νοικοκυριά. Μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων θα «τρέξουν» οι έλεγχοι προκειμένου να πιστοποιηθούν τα νοικοκυριά που θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης ύψους 45-480 ευρώ με τη μορφή της έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που αφορούν την κατανάλωση Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.

Επίδομα θέρμανσης

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα, τα νοικοκυριά θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1.Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

  • Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ
  • Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

2.Βήματα για την αίτηση. Για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα Θέρμανση οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων 5 ετών. Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας μέσω των σχετικών διαδικασιών. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από το πρόσωπο στον ΑΦΜ του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος. Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης αν ο λογαριασμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό ρεύματος δεν αντιστοιχεί στο ΑΦΜ του προσώπου που υποβάλει αίτηση.Σε περίπτωση διπλοκατοικίας στην οποία υπάρχει μία παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (κοινό ρολόι) μόνο ένας μπορεί να υποβάλει αίτηση για το επίδομα θέρμανσης για τον ηλεκτρισμό. Δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα.

3.Λογαριασμοί ρεύματος. Ο δικαιούχος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώρηση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλεται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος. Λαμβάνονται υπόψη οι λογαριασμοί που αφορούν στην περίοδο κατανάλωσης από 1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024 και θα πρέπει να αναρτάται στην πλατφόρμα το συνολικό ποσό της δαπάνης. Η υποβολή των στοιχείων δύναται να γίνει σταδιακά, κατά την έκδοση του εκάστοτε λογαριασμού. Σε κάθε περίπτωση, ο δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου του 2024.

4.Ύψος και τρόπος καταβολής του επιδόματος. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης στον ηλεκτρισμό δεν καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό. Χορηγείται στον δικαιούχο σε έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται από τον προμηθευτή που τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε και αφορά κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

5.Εξαιρέσεις. Δεν δικαιούνται το επίδομα τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων. Ο ΔΕΔΔΗΕ ελέγχει τα στοιχεία των δικαιούχων, και εξαιρεί τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.