Την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων έως 100 χιλ. ευρώ προβλέπει η δράση με «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜΜΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», η οποία θα υλοποιηθεί με πόρους του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων και η ενίσχυση νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στις περιοχές αυτές που επιφέρει η πορεία προς την επίτευξη του στόχου, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050.

Συνολικός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τη σχετική προδημοσίευση, συνολικός προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη) της δράσης ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά την κατανομή των πόρων ανά περιφέρεια, αυτή έχει ως εξής:

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 20 χιλ. ευρώ έως και 100 χιλ. ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Έγκρισης Αποτελεσμάτων Αξιολόγησης.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων και για όλες τις δαπάνες που περιλαμβάνονται σε αυτό ανέρχεται σε 70%. Το ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής ανέρχεται σε 30%.

Ποιους αφορά

Στη δράση μπορούν να υποβάλλουν πρόταση νέες υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις & υπό σύσταση επιχειρήσεις.

  • Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα υποβάλλουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μετά από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Ως νέες υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και διαθέτουν λιγότερες από 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (για τις οποίες έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα), έως την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.