Μεγάλοι εργοδότες αποδεικνύονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat και αφορούν το 2021, απασχολούσαν 75,8 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η ισχύς των… μικρών

Ειδικότερα, το 2021 η ΕΕ είχε 31 εκατομμύρια επιχειρήσεις, που απασχολούσαν 156 εκατομμύρια άτομα. Από αυτό το σύνολο, το 98% (30,3 εκατομμύρια) ήταν πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, με την καθεμία να απασχολεί έως και 49 άτομα. Συνδυαστικά, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις απασχολούσαν 75,8 εκατομμύρια εργαζόμενους, δηλαδή το 49% του συνολικού αριθμού όλων όσων απασχολούνται στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, παρήγαγαν 3,3 τρισ. ευρώ σε προστιθέμενη αξία, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% της συνολικής προστιθέμενης αξίας (9,3 τρισ. ευρώ). Αντίστοιχα, οι 240.000 μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 απασχολούμενοι) αντιπροσώπευαν, σύμφωνα με την Eurostat, το 0,8% του συνόλου των επιχειρήσεων και απασχολούσαν 24 εκατομμύρια άτομα, παράγοντας προστιθέμενη αξία 1,6 τρισ. ευρώ (17%).

Παρόλο που οι μεγάλες επιχειρήσεις (περισσότεροι από 249 απασχολούμενοι) αντιπροσώπευαν μόνο το 0,2% του επιχειρηματικού συνόλου, απασχολούσαν περισσότερο από το 1/3 του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων (55,6 εκατομμύρια, 36%) και παρήγαγαν σχεδόν το ήμισυ (48%) προστιθέμενης αξίας (4,4 τρισ. ευρώ).

Στατιστικά με περισσότερες μεταβλητές

Η Eurostat δημοσιεύει, για πρώτη φορά, λεπτομερείς Στατιστικές Διάρθρωσης Επιχειρήσεων (SBS) που έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου πλαισίου για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές Επιχειρήσεων (EBS). Το SBS καλύπτει πλέον περισσότερες μεταβλητές και οικονομικές δραστηριότητες, π.χ. δραστηριότητες στο πλαίσιο υπηρεσιών (εκπαίδευση, ανθρώπινη υγεία και δραστηριότητες κοινωνικής εργασίας, τέχνες, ψυχαγωγία και αναψυχή) και χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Eurostat δημοσίευσε προκαταρκτικά στοιχεία SBS για το 2021, για πρώτη φορά ανά κατηγορίες μεγέθους επιχειρήσεων, για τρεις μεταβλητές (αριθμός επιχειρήσεων, απασχόληση, κύκλος εργασιών).

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.