Περιβαλλοντική καταστροφή έχει συντελεστεί στη θάλασσα της Άνδρου, καθώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται μια υποβρύχια «χωματερή» 160 στρεμμάτων, ζήτημα για το οποίο είχε τοποθετηθεί και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο παρελθόν.

Ο Γιώργος Σαρελάκος, επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 και δήλωσε πως έγινε χαρτογράφηση του βυθού.

Η σχετική μελέτη έχει υποβληθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με πρόταση για τον καθαρισμό του βυθού με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αναφέρει πως η «χωματερή» εκτείνεται σε 160 στρέμματα.

Ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια ετών/Capping years of efforts

Περιμέναμε για τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης αυτής πολλούς μήνες! Ήταν το 2019 όταν η AR ανακάλυψε και ανέδειξε το πρόβλημα της χωματερής που κατέρρευσε στη θάλασσα της Άνδρου. Μετά από πολλές προσπάθειες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μόνοι μας δράση για το τελικό βήμα! Με την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη της Nina Schnabel προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της περιοχής και των απορριμμάτων, με σκοπό να συντάξουμε και να υποβάλλουμε σχετική έκθεση στις αρμόδιες αρχές. Πλέον όλες οι αναγκαίες πληροφορίες είναι διαθέσιμες και η ευθύνη περνάει στους αρμόδιους φορείς.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμαhttps://www.aegeanrebreath.org/epistrofi-andros-oloklirosi-prospatheia/Θερμές ευχαριστίες στην Hellenic Drones και την LINK AE που βρέθηκαν εκεί και στήριξαν τις προσπάθειες μας.—————————————————————————–We’ve been waiting for this post for months! It was back in 2019 when AR discovered and brought to light the problem of the landfill that had been collapsed in the seabed of Andros. After intensive efforts and empty promises, we decided to move ahead using our own means. The awareness and the support of Nina Schnabel helped us to map out the polluted area and the contaminants with the aim of submitting the necessary report to relevant Ministries and directorates. Now, all necessary information is available and from here on out, the ball is on the authorities’ side…For more info in the issue…https://www.aegeanrebreath.org/en/epistrofi-andros-oloklirosi-prospatheia/Many thanks to Hellenic Drones και την LINK SA for being there and supporting our effortsCamera:Eleni MichailidouEditing: Elis Foto

Posted by Aegean Rebreath on Monday, June 12, 2023

Μάλιστα, το 2019 είχε επιχειρηθεί καθαρισμός στον βυθό, με τον Ντι Κάπριο να δημοσιεύει ένα σχετικό βίντεο και να γράφει τα εξής στη λεζάντα της ανάρτησης:

«Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Όλα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Άνδρου στην Ελλάδα. Εθελοντές συγκέντρωσαν περίπου 300 κιλά. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν μικροπλαστικά που αφήνουν ένα αόρατο αποτύπωμα στο περιβάλλον και σε εμάς. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν από τα ψάρια, τα οποία στη συνέχεια ψαρεύουμε για να φάμε».